• Načítám...
>

Recyklovaná voda může nahradit při zavlažování vodu pitnou

  • 19. května 2021,
  • 16:14,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

V Ústřední čistírně odpadních vod hl. m. Prahy probíhá pravidelné testování odpadních vod v souvislosti s jejich využíváním či budoucím využití. Na Císařském ostrově se aktuálně pracuje na zajímavém projektu, jehož iniciátory jsou Vysoká škola chemicko - technologická, ČVUT - fakulta stavební a Pražská vodohospodářská společnost. Za provozem stojí Pražské vodovody a kanalizace. Podrobnosti zjišťoval náš štáb.

Reklama

V Ústřední čistírně odpadních vod hl. m. Prahy probíhá pravidelné testování odpadních vod. Zároveň se zde na Císařském ostrově pracuje na projektu, který demonstruje, že recyklovaná voda se může používat k zavlažování městské zeleně. Iniciátory projektu jsou Vysoká škola chemicko - technologická, ČVUT a Pražská vodohospodářská společnost. Za provozem stojí Pražské vodovody a kanalizace.

"My budeme sledovat, jaké zbytkové škodlivé látky se mohou akumulovat v těch rostlinách, budeme zjišťovat, jak se ty rostliny vlastně cítí, to znamená jak prosperují třeba podle obsahu chlorofylu v té zeleni a podobně. My budeme schopni vyhodnotit, jak která ta voda na ně vlastně působí," řekl Jiří Wanner, Ústav technologie vody a prostředí.

K projektu jsou zapotřebí tyto boxy. Simulovány jsou zde rostliny, které můžeme běžně vidět v městských parcích. Trávník, okrasné dřeviny a květiny. Zalévány jsou říční vodou nebo vodou recyklovanou po různém stupni úpravy.

"V té první lahvi máme surovou odpadní vodu, tak jak přitéká z kanalizace do čistírny odpadních vod, v té druhé lahvičce máme už odtok z té stávající čistírny, z té nové, která je v provozu od roku 2018 a toto je odtok z naší recyklační jednotky, kterou za chvíli uvidíte potom v detailu. My ty vody srovnáváme s říční vodou, takže toto je voda z Vltavy," řekl Jiří Wanner, Ústav technologie vody a prostředí.

K projektu je zapotřebí kombinace technologií, které jsou seskládány tak, aby vyhovovaly účelu tohoto projektu.

"Srdcem té technologie je ultrafiltrační filtr - tento modul, který vidíme vedle mě. Jedná se o filtr, který má póry v řádech mikrometrů, to znamená, že odstraní opravdu velmi drobné částice," řekl Martin Srb, Útvar technologie vod PVK.

Cílem je tedy ukázat, že recyklovaná voda se bude moci používat stejně dobře jako se dnes používá voda pitná. Podobně jako je tomu například ve Velké Británii, v Nizozemí či Belgii. 

"Ta nová technologie, kterou máme na nové vodní lisy, byť po doplnění na dezinfekci UV zářením, které dokončujeme v tomto roce, by ji byla schopna využívat v nějakém přiměřeném množství a v rozumném dosahu už v příštím roce," řekl Jiří Rosický, ředitel divize strategických investic PVS.  

"Děkuji všem, kteří se na tom projektu podíleli, je to velmi záslužné, protože voda je dar, voda je budoucí zlato této planety a myslím si, že se k ní musíme chovat velmi šetrně," řekl Petr Hlubuček (STAN), radní hl. m. Prahy.

V příštím roce by také měly být známy první výsledky testování. Celý projekt má však trvat minimálně tři roky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu