• Načítám...
>

V Obecním domě se dražil obraz inspirovaný Muchou

  • 3. června 2021,
  • 14:31,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V Obecním domě byla oficiálně znovuzahájena výstava iMucha. Ta ukazuje umělcovy plakáty, ale také digitální ztvárnění některých děl. Při této příležitosti tu došlo i k dražbě obrazu Pasty Onera. Výtěžek z ní, více než půl milionu korun, poputuje na charitativní účely.

Reklama

V Obecním domě při příležitosti výstavy iMucha proběhla charitativní dražba obrazu Pasty Onera. Toto dílo vzniklo jako pocta dílu Alfonse Muchy.

"Je tam několik takových typických prvků, jednak je to motiv ženy, doufám, že se to dnes ještě může říkat a je tam nějaký kruhový ornament a květiny, nějaká florální estetika v tom prvním plánu. To jsou typické prvky typického Alfonsovského díla," řekl Pasta Oner, výtvarník. 

Dražební klání bylo více než zajímavé a cena obrazu se nakonec vyšplhala na 570 tisíc korun. Vydražené peníze půjdou na charitativní účely. 285 tisíc poputuje fondu Veroniky Kašákové.

"Naší alfou a omegou je projekt Restart, kdy doprovázíme mladé lidi před odchodem z dětského domova a následně poté. Ten čas poté je potřeba, abychom zachytili, kdy dozorujeme, aby se mladí lidé stabilizovali ve společnosti, aby si našli práci, bydlení a aby jim bylo dobře i po té psychické stránce," řekla Veronika Kašáková, modelka. 

Vydražené dílo Pasty Onera se rozhodl nový majitel výstavě iMucha propůjčit, tak ho tu uvidíte, když přijdete na výstavu. Stejně jako portrét Pierce Brosnana včetně jeho originální signatury. Toto dílo vytvořil český výtvarník Roman Řehák.

"Nám se podařilo, protože Pierce Brosnan je zapojený do projektu iMucha, získat ten obraz. Vystavili jsme ho zde, získali jsme i podpis Pierce Brosnana, kterým on osobně, byť na dálku, podporuje restart českého umění a kulturního života," řekl Richard Fuxa, autor projektu iMucha. 

Výstavu iMucha můžete navštívit každý den včetně pondělí a to od 10 do 19 hodin.

"Je to v podstatě dnes špičková světová výstava bych řekl, kde kombinujeme největší sbírku originálních plakátů Alfonse Muchy s digitální podobou. Pracovalo se na té výstavě skoro dva roky," řekl Richard Fuxa. 

Výstava bude v Obecním domě až do konce února roku 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu