• Načítám...
>

Praha hledá zhotovitele Dvoreckého mostu

  • 9. června 2021,
  • 15:09,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město vypíše zakázku na zhotovitele Dvoreckého mostu. Most spojí Smíchov s Podolím a bude určen pro MHD, chodce a cyklisty. Most bude i unikátem pro svůj kubisticko - brutalistní vzhled. Odhadovaná cena je 972 milionů.

Reklama

Rada hlavního města schválila záměr na vypsání veřejné zakázky na zhotovitele stavby Dvoreckého mostu. Tento most propojí Smíchov a Podolí.

"Budeme hledat finálního stavebníka, který by mohl někdy na přelomu letošního a příštího roku zahájit stavbu mostu," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Samotná stavba by pak měla trvat zhruba 30 měsíců a cena mostu je odhadována na 972 milionů korun.

"Je určen pro MHD, pěší a cyklisty. Pro nás je zejména výjimečný pro tramvajovou dopravu a pro zkrácení tramvajových linek mezi Prahou 5 a Prahou 4. I některé linky nebudou muset zajíždět přes Palackého most a tím dnes jezdí o 6 kilometrů delší trasu. Taktéž ten most bude významný i pro autobusovou dopravu, kdy se přesměrují linky, které projíždí přes Barrandovský most a tím dojde i k odlehčení Barrandovského mostu," řekl Adam Scheinherr. 

"Co bych ještě vypíchl, je ta estetika té záležitosti, protože ten Dvorecký most bude mít takový lehký nádech kubismu s příchutí brutalismu řekl bych a myslím si, že je to něco, co odkazuje k architektonickým tradicím i v našem městě," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Most by měl sloužit nejen MHD, cyklistům a nebo pěším, ale třeba i volnočasovým aktivitám. Využito bude tak i podmostí.

"Což je často ne úplně hezká část těch dopravních staveb u nás, tak tady by skutečně pod tím mostem neměl nikdo přespávat, ale tady by to podmostí mělo nabídnout prostor pro volnočasové a kulturní využití včetně kavárny," řekl Zdeněk Hřib. 

Výtvarně prostor pod mostem bude zpracovávat jeden z nejžádanějších českých umělců současnosti Krištof Kintera. V podmostí tak vznikne i multifunkční pomyslná kubistická krajina a botanická zahrada pouličního osvětlení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu