• Načítám...
>

V CAMPu se debatovalo o osvětlení

  • 16. června 2021,
  • 10:46,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Jak osvětlovat Prahu chytře? To byl název debaty, která se konala v Centru architektury a městského plánování. Hosty byli předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek a také radní Jan Chabr. Diskutovalo se hlavně o celé řadě novinek, které v pražském osvětlení jsou.

Reklama

V Centru architektury a městského plánování se konala debata na téma Lampy ve městě: Jak osvětlovat Prahu chytře. Debatovat přišel předseda představenstva společnosti Technologie hlavního města Prahy Tomáš Jílek a také radní, pod kterého osvětlení ve městě patří, Jan Chabr.

"Celé to je o proměně veřejného osvětlení, o změně přístupu hlavního města Prahy k té soustavě 136 tisíc světelných míst. Dřív se Praha úplně koncepčně nezabývala veřejným osvětlením jako takovým," uvedl Jan Chabr, radní hl. města Prahy.

Sodíkové výbojky se tak mění v LED světla, což sebou přenáší i řadu výhod.

"Ono je to o tom, aby se svítilo tehdy kdy se má, tam kam se má a nesvítilo se vlastně zbytečně. Zdálo by se to optravdu jednoduchý úkol, ale jednoduché to rozhodně není. Technologie umožňují změnu intenzity osvělení, umožňují dneska svítit opravdu velmi vymezeně na úzké pruhy chodníků komunikací. Nesvítit do oken," vysvětlil Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hl. města Prahy.

Právě takové chytré nebo také biodynamické osvětlení, se v současnosti zkouší v několika pražských parcích. Třeba na Ladronce.

"Dá se říci, že ty piloty už probíhají. Některé takřka rok. To znamená, máme celou řadu tvrdých dat. Máme ale i subjektivní reakce občanů," upozornil Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hl. města Prahy.

A právě na základě těchto poznatků, by měla vzniknout Koncepce veřejného osvětlení. Ta určitě bude myslet i na propojení veřejného osvětlení s elektromobilitou.

"Využívám ten kabel a zároveň stojan, který mám umístěný v uličním parteru. Nemusísm zde umisťovat nový mobiliář a vlastně vhodnou rekonstrukcí té kabelové sítě, které vedou k těm lampám. Ty současné lampy zvládnou hlavně svítit, ale nezvládnou něco dalšího," dodal  Jan Chabr, radní hl. města Prahy.

V budoucnu by v hlavním městě mělo být elektro-nabíječkami osazeno zhruba 6 tisíc lamp.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu