• Načítám...
>

Ďáblova zahrádka v botanické zahradě rozkvétá

  • 1. července 2021,
  • 19:20,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

V rámci Jedovaté sezóny jsou v Botanické zahradě hl. m. Prahy k vidění další jedovaté rostliny. Tentokrát se při prohlídce venkovních expozic můžete zastavit v takzvané Ďáblově zahrádce. Právě tu rozkvétají například bolehlav, konopí, náprsník nebo tabák.

Reklama

Botanická zahrada hl. m. Prahy představuje v rámci Jedovaté sezóny, která začala již na jaře, další rostliny. Kromě takzvaných hajniček totiž postupně nakvétají nové. Aktuálně třeba ty v Ďáblově zahrádce.  

Budete-li se chtít pokochat, třeba jedovatými rostlinami v botanické zahradě, pak nesmíte minout Ďáblovu zahrádku. Krásně tam rostou náprsník, tabák, konopí, anebo bolehlav.

Přestože se jedná o rostliny jedovaté, mohou mít i léčivý účinek. Je však nutné znát přesnou dávku jejich užití.

"Už Paracelsus řekl, že vlastně nezáleží na tom, co je to za rostlinu nebo za látku, ale záleží na dávce. Že i triviálně, třeba sůl, kuchyňská sůl kamenná, když bychom jí snědli velké množství, tak nás může otrávit, může způsobit smrt. Tak stejně tak to funguje také u léčivých rostlin. V malém množství a dostatečné dávce, nebo optimálně dávkované, může ta rostlina velmi pomáhat. Ale v množství, které překračuje tuto dávku, může být škodlivá až smrtelná," upozornila Jarmila Skružná, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Jedním z příkladů je třeba právě náprsník. Rostlina, která se nachází volně v přírodě či zahradách.

"To je rostlina, ze které se získává digitalin a další látky, které ovlivňují srdeční činnost. To je velmi vážné onemocnění srdce, takže není možné, abychom si sami doma indikovali a ordinovali dávku, v jaké máme tu látku užívat. Pokud nám předepíše lékař, už přímo nám nadávkuje tyto látky, tak je to v pořádku a mohou být velmi prospěšné, mohou život zachránit. Ale rozhodně nepatří do domácího užívání, do domácí lékárny, abychom se  sami indikovali, jak to máme užívat," zdůraznila Jarmila Skružná, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Zajímá-li vás tedy, jak vlastně vypadají jedovaté rostliny, které mohou mít při správném užití i léčivou sílu, přijďte do Ďáblovy zahrádky. Během července a srpna jsou rostlinky v rozkvětu. Na jedovatou krásu je zaměřena i výstava motýlů a v severní části zahrady výstava sukulentů. Vše otevřeno každý den od 9 do 19 hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu