• Načítám...
>

Pat a Mat jsou v Zámeckém areálu Ctěnice

  • 2. července 2021,
  • 7:32,
  • PRAHA,
  • Blanka Holoubková

Kuťáci nebo Ajeťáci. Že vám to nic neříká? A co Pat a Mat? Pokaždé jde o to samé duo nešikovných kutilů. Jen za dobu své existence změnili jméno. Letos Pat a Mat oslaví půlkulaté jubileum.

Reklama

V letošním roce Pat a Mat oslaví 45 let na scéně. Za tu dobu bylo natočeno 129 epizod. Hlavní autoři těchto postaviček už nežijí. V práci svého otce ale pokračuje Marek Beneš, který prozradil, jak to bylo se jmény Pata a Mata.

"My jsme jim nejprve říkali Kuťáci, podle toho pilotního dílu. Pak se jim říkalo Ajeťáci. Jména Pat a Mat dostali až v osmdesátých letech, podle názvu Patlal a Matlal," zavzpomínal Marek Beneš, režisér.

Příběhy Pata a Mata nejsou jen oslavou kutilství. Celých 45 let nesou i hlubší poselství.

"Ten postoj k životu optimistický. Ať oni udělají cokoli, tak jsou vždy se svým dílem spokojeni. Někdy stačí jenom, že si třeba užili. A to si stvrzují typickým gestem: A je to!," popsal Marek Beneš, režisér.

Výstava Pat a Mat je putovní. Před 3 lety byla v Praze, později v Karlových Varech, ve Zlíně a na dalších místech v republice. Vidělo ji za celou dobu přibližně 50 tisíc návštěvníků. Nyní je možné ji navštívit v Zámeckém areálu Ctěnice. Výstava je interaktivní. Děti zde mohou plnit různé úkoly.

"První je zamést listí u Pata a Mata na zahradě. Potom jsou další úkoly. Některé jsou složitější, jako třeba si vyzkoušet rozkleslit vlastní animovaný film na dvanáct políček. Nebo složit různé puzzle, skládačky," konkretizoval Ondřej Sedláček, autor a majitel výstavy.

A jak si s otázkou, která trápí celé generace, který je který, poradili nejmladší návštěvníci výstavy?

Nejmladší generace návštěvníků výstavy v tom má jasno: Pat je skutečně ten žlutý a Mat ten červený.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu