• Načítám...
>

PVK podporují biodiverzitu ve svých areálech

  • 14. července 2021,
  • 15:38,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražské vodovody a kanalizace již několik let podporují biodiverzitu. Na střechách většiny jejich areálů po Praze vzniklo, za tímto účelem, několik travnatých ploch. Na nich kvetou nejen vzácné druhy rostlin, ale také tady svůj domov našel hmyz nebo včelstvo.

Reklama

Pražské vodovody a kanalizace již několik let podporují biodiverzitu. Z toho důvodu jsou střechy mnoha objektů vodojemů přeměněny na rozkvetlou louku.

"Pražské vodovody a kanalizace překvapivě spravují ohromné množství zelených ploch ve svých areálech. Je to skoro tři čtvrtě kilometru čtverečního. Což, jen tak pro představu, je slušný zemědělský statek. A protože jsme ekologicky odpovědná firma, přeci jen jako vodohospodářská firma jsme nedílnou součástí nejen vodního, ale i celého ekologického cyklu v naší české krajině, tak se snažíme, aby i prostředí, které my vytváříme a spravujeme, bylo co nejvíce bohaté na druhy. Jak my říkáme biodiverzitně bohaté," vysvětlil Pavel Procházka, specialista na biodiverzitu PVK.

Experiment vznikl již před šesti lety. Sečení tu probíhá přibližně 2-3x ročně, a to vždy po rozkvetení. Tím se docílí zachování některých vzácných druhů rostlin.

"Vidíte, že jsme uprostřed léta a stále je zde ohromné množství kvetoucích rostlin. Při posledním mapování jsme zde napočítali, s pomocí ochranářů, více než čtyřicet druhů vyšších rostlin, což je ohromující množství, které si nezadá s množstvím druhů například v chráněných lokalitách Prokopského či Dalejského údolí. A ty jsou považovány za jedny z nejhezčích v okolí Prahy," upozornil Pavel Procházka, specialista na biodiverzitu PVK.

Tím ale podpora biodiverzity nekončí. PVK nainstalovaly přes 100 ptačích budek a hmyzích domečků. Svůj domov v těchto areálech našly také včely.

"V našich areálech již spravujeme dvacet šest včelstev. Med z těchto úlů si Pražané mohou koupit i na místních, regionáních trzích. Stejně, jako v loňském roce a  v předchozích letech, jsme vysázeli desítky stromů, kterými obnovujeme původní porosty v našich areálech," dodal Pavel Procházka, specialista na biodiverzitu PVK.

V budoucnu by PVK chtěly podobné louky realizovat i v dalších svých areálech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu