• Načítám...
>

Jedovaté cykasy jsou k vidění v botanické zahradě

  • 22. července 2021,
  • 15:25,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Botanická zahrada připravila pro své návštěvníky další výstavu. K vidění tu jsou jedovaté cykasy, sukulenty a další exotické rostliny. Navštívit ji můžete denně až do 5. září.

Reklama

Co Maryša ještě neznala. To je název výstavy, kterou pro své návštěvníky připravila pražská botanická zahrada. K vidění tu jsou jedovaté cykasy, sukulenty a další exotické rostliny.

"My vlastně v rámci jedovatého roku plynule představujeme různé skupiny jedovatých rostlin. Momentálně tady, v tomto,prostoru, navazujeme na výstavu sukulentů, kterých je také spousta jedovatých. A tak jsme to trochu přetvořili, kdy dominantou jsou mimo jiné cykasy a spolu s nimi další jedovaté rostliny. Nechali jsme tady i trochu těch sukulentů, aby i pro návštěvníky, kteří přijedou až o prázdninách, se trochu těch sukulentů dostalo," konstatoval Vlastík Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Botanická zahrada má ve své sbírce hned několik desítek cykasů. Některé jsou trvale k vidění ve skleníku Fata Morgana. Jiné, ty vzácnější, naopak zahrada střeží v zázemí kvůli jejich vysoké hodnotě.

"Těch takových nejcenejších jsou spíše i věkovitostí. Prostě ty, které jsou vystaveny venku před skleníkem. Třeba Encephalartos aemulans je z Jižní Afriky. Poměrně vzácný. V přírodě už přežívá posledních pár desítek rostlin, a patří také k těm vzácnějším a je hodně velký," upozornil Vlastík Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Cykasy jsou nejen jedovaté, ale také zajímavé. Například k jejich rozmnožení je potřeba mít obě pohlaví těchto rostlin.

"Dělají samčí a samičí šištice. Když chcete jakoby je rozmnožovat, potřebujete vlastně obě pohlaví. Takže to je vlastně další nárok. A dělají často ty šištice až v pozdějším věku. Takže musíte mít vlastně větší skupinu, pokud chcete uspět a čekat dlouho, než vlastně prozradí kdo je kluk a kdo holka, aby se vlastně povedlo je potom mezi sebou sprášit," popsal Vlastík Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Výstava je k vidění v horní části botanické zahrady, nedaleko vstupu do sídliště Bohnice a navštívit ji můžete až do 5. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu