• Načítám...
>

Lysolaje mají největšího nosorožce na světě

  • 31. července 2021,
  • 17:02,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Největším nosorožcem na světě se mohou pochlubit pražské Lysolaje. Nejde o nosorožce živého, ale o sochu, která tu v místním, volnočasovém areálu vznikla z přírodních materiálů. Areál vznikl v bývalé pískovně a vyžití tu najdou malí i velcí návštěvníci.

Reklama

V kostech nosorožce srstnatého a s podtitulem: "Skulptura s vyhlídkou do lepších časů". Tak se jmenuje socha, kterou nově najdete v bývalé pískovně v Lysolajích.

"Lysolaje jsou významné tím, že zde byly mnohé pískovny. A když se těžil ten písek, tak se zde našly vzácné ostatky mamuta nebo právě srstnatého nosorožce. A toto je odkaz naší historie, kdy ten nosorožec se zde, asi před šedesáti tisíci lety, skutečně proháněl. A nám se prostě vrátil, ten pravý do Lysolaj, po tolika letech," konstatoval Petr Hlubuček, starosta MČ Praha - Lysolaje.

Autory sochy jsou Roman Švejda a Lukáš Gavlovský. Vytvoření sochy zabralo autorům zhruba půl roku.

"Bylo k tomu potřeba shromáždit obrovské množství dřeva. A v podstatě je to taková trojrozměrná kresba kládami do vzduchu. Takže jako když si načrtnete něco, ale vy to uděláte z těch klád. Ze dřeva. Z tisu a akátu. Životnost, doufáme, bude v desítkách let. A nejtěžší bylo, že když jsme ji doma v podstatě dali dohromady, tak jsme ji museli potom na kusy zase rozebrat a přivézt. A za pomoci autojeřábu ji znovu sestavit. Takže jsme museli opravdu přesně to udělat, aby se nám to znovu povedlo dát tady dohromady," popsal Lukáš Gavlovský, autor sochy.

Do sochy byly slavnostně instalovány i vzkazy pro budoucí generace.

"Já jsem to totiž viděl na odhalování nějaké jiné sochy, že se to dělá, tyhle věci. Že se tam umístí nějaká etue se vzkazy budoucím generacím a přišlo mně to  vtipné. A jen jsme vymýšleli tu formu, jakou to udělat. A napadla nás tato nedůstojná, zahrádkářská varianta, že to prostě dáme do zavařovacích lahví, pětilitrových," konkretizoval Roman Švejda, autor sochy.

V zavařovacích lahvích si tak budoucí generace budou moci přečíst třeba místní Zpravodaj nebo vzkazy, které napsaly děti z místní základní školy. Kromě nosorožce, ale toho nabízí místní sportovní a volnočasový areál mnohem více.

"Tato pískovna byla dlouhodobým takovým brownfieldem. Byl tady nepořádek, byly sem zaváženy odpadky. A my jsme se před pár lety rozhodli to změnit. Ty těžební stěny jsme vysvahovali , vzniklo zde sportoviště. Máme tady krásný fotbálek, kurty, základní škola má konečně kde sportovat atletiku. A naši mladí hasiči mají také kde sportovat," doplnil Petr Hlubuček, starosta MČ Praha - Lysolaje.

Slavnostní odhalení sochy doprovázel i spektakulární ceremoniál, o který se postaralo divadelní uskupení Wariot Ideal.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu