• Načítám...
>

V Praze se soutěžilo v plastikovém modelářství

  • 13. září 2021,
  • 9:12,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Čeští modeláři patří dlouhodobě mezi světovou špičku v tomto odvětví. O víkendu se sešli v karlínském hotelu Olympik, aby zjistili, který model bude právě tím nejlepším v letošním roce. Na víkendovém Mistrovství České republiky seniorů v plastikovém modelářství pro rok 2021 k vidění byly třeba letadélka či modely motorek.

Reklama

Kdo si hraje nezlobí. Tak zní heslo plastikových modelářů. Na víkendovém mistrovství republiky se jich sešlo přibližně 75. Modelů v soutěži se utkalo 86. Někteří modeláři se tak přijeli utkat i s několika svými díly. 

"V podstatě se soutěží v kategoriích letadla, ať už jsou civilní nebo vojenská. Technika, ať už je civilní nebo vojenská. V několika měřítkách. To znamená od těch nejmenších, měřítko třeba 1:144, v lodích třeba 1:350, 1:700. U letadel největší měřítka asi 1:72, 1:48, a ty největší 1:32 a větší," konkretizoval Jaroslav Háječek, ředitel soutěže. 

Cílem soutěže je porovnat síly modelářů, ať už dovednostní, tak třeba v čistotě zpracování. Jejich práci hodnotí několik desítek rozhodčích. 

Samotné hodnocení modelů probíhá i několik hodin a rozhodčí dbají i na takové detaily jako je třeba opotřebení laku.

Soutěžit přijel také modelář Jiří Macháček.

"Kamarád mi poradil, že toto by bylo dobré pro mistrovství republiky, že to je zajímavý typ. A jelikož se roky zabývám stavbou dvouplošníků, no tak jsem to zvolil," vysvětlil Jiří Macháček, soutěžící modelář.

Jak dlouho vám to trvalo?

"No skoro šest měsíců, protože ten model není úplně takový nějaký topíček a dokonalý. Takže hodně jsem tam musel ještě upravovat," popsal Jiří Macháček, soutěžící modelář.

Kolik hodin tak denně? Nebo, šest měsíců, jak často? 

"Hodinu a půl. Hodinu a půl denně," dodal Jiří Macháček, soutěžící modelář.

"Jsem rád, že mohu za Svaz modelářů České republiky, klub stavitelů plastikových modelů, vyjádřit uspokojení, jak tedy nad počtem modelů, tak nad jejich kvalitou," zdůraznil  Petr Šámal, předseda klubu plastikových modelů Svazu modelářů ČR.

Vítěz soutěže si odnáší nejen medaili, ale také dary od sponzorů a hlavně titul mistra republiky. Pořadatelé soutěže by vás prostřednictvím naší kamery rádi vyzvali k tomu, abyste si třeba postavili model něčeho, co máte rádi. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu