• Načítám...
>

Újezd slavil Den bez aut

  • 20. září 2021,
  • 9:33,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Již potřetí se MČ Praha – Újezd připojila k mezinárodní akci Evropský týden mobility. Na jeden den omezila průjezd vozidel a zorganizovala řadu akcí pro děti i dospělé.

Reklama

Na čtyřech různých místech se v sobotu lidé v městské části Praha-Újezd mohli buď poučit nebo pobavit. Den bez aut tu pojali skutečně velkolepě.

"Den bez aut pořádáme proto, protože jsme se chtěli připojit k Evropskému týdnu mobility. Tento Den bez aut je už třetím ročníkem. Jsme velice rádi, že se nám to povedlo i díky počasí," uvedl Václav Drahorád, starosta MČ Praha - Újezd.

"Městská část se připojila z toho důvodu, že fandíme tomu, aby lidé opravdu třeba nechali aspoň na jeden den doma auta a šli se projít naší městskou částí. Máme tady Milíčovské kopce, máme tady les krásný, jsou tady rybníky," upozornila Jana Draštíková, místostarostka MČ Praha - Újezd.

I když šlo o Den bez aut, nechyběly aktivity související s provozem na silnicích, jako například dopravní výchova nebo otočný simulátor nehody. Ale návštěvníci akce si mohli vybrat z řady dalších možností, jak v Újezdě strávit zajímavý den i se svými dětmi.

"Duhoví indiáni je takový originální, zábavný koncept pro děti, ale často se baví hodně i rodiče. Je tu několik stanovišť indiánských, v barvách duhy, kdy jsme tam vyrobili originální úkoly, disciplíny," řekl Martin Klauz, zakladatel Duhových indiánů.

Kousek od Duhových indiánů, v okolí hasičské zbrojnice, si pak děti mohly vyzkoušet svoji kondici na hasičské lezecké stěně.

"Snaží se, snaží se, ale musíme to trochu přitáhnout, protože se ukazuje, že nám ta síla chybí," popsal Ivan Křížek, velitel jednotky a starosta SDH Praha - Újezd.

Pokud děti zmohla únava, mohly se osvěžit u vedlejšího rybníka ve člunu vodních záchranářů.

"Vysvětlujeme, jak se zachraňuje na volné vodě, na divoké vodě a v podstatě je tady předváděčka i záchranných pomůcek," konstatoval Zdeněk Šlanc, dobrovolník Vodní záchranné služby.

Od náměstí k rybníku doléhaly zvuky nástrojů kapely Horváth, které střídal doprovod pro tanečnice Zumby. A hned vedle stánku městské části mohli lidé objevit kouzlo elektrokol, která komukoli mohou pomoci k rozhodnutí nechat alespoň někdy auto v garáži.

"Protože to elektrokolo je přeci jen, pro některé lidi, jednodušší. Nemusí šlapat," dodala Jana Draštíková, místostarostka MČ Praha - Újezd.

Ne všem se zpočátku záměr městské části pořádat Den bez aut zamlouval. Názory se ale pomalu mění.

"Když si vzpomenu na první ročník, tak to dělalo velký problém, ale postupem času, když se to každým rokem opakuje, tak ti lidé jsou vstřícnější. Hledí na to docela pozitivně," doplnil Václav Drahorád, starosta MČ Praha - Újezd.

A aby si lidé alespoň jednou za rok pořádně užili své nohy, zorganizovala městská část, v rámci Dne bez aut, i turnaj ve fotbalgolfu v areálu, který se nachází na jejím katastru: V Kateřinkách. Trefit se fotbalovým míčem do jamky není vůbec jednoduché, a tak byl Pohár starosty, o který se hrálo, skutečně cennou trofejí. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu