• Načítám...
>

Magistrát představil plány s majetkem města

  • 22. září 2021,
  • 20:43,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Hlavní město představilo plán, podle kterého by se ve zbytku roku mohl zlepšovat život Pražanů. Dočkají se nových zastávek a je našlápnuto i na lepší vyhlídky zanedbané Fakultní nemocnice Bulovka. Co se ještě chystá? Podívejte se na reportáž.

Reklama

V následujících šesti měsících se v hlavním městě počítá velkými změnami. 

"Hlavní město Praha, v současné době, připravuje několik tranší se státem, které se týkají majetko-právního vypořádání. Máme velký zájem o to, abychom vyřešili Fakultní nemocnici Bulovka, která není v úplně optimálním technickém stavu. A je to právě z důvodu toho složitého majetko-právního vztahu, kdy velká část nemocnice nebo pozemků nemocnice, patří hlavnímu městu Praze, část státu. Cíl je ten, aby většinu areálu získal stát. To znamená nemocnice jako taková. Městu by zůstalo několik budov v té jižní části a jednáme o tom, jaké by měly být protihodnoty. Zatím, ta vize je taková, že by město mělo získat karlínské kasárny a část areálu na Bohdalci, kde by se dalo uvažovat o budoucí bytové výstavbě v silách hlavního města Prahy," vysvětlil Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Další směna, se kterou město počítá, je Faustův dům. Ten je součástí Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí. Vzniknout by tam měla výrobna léků. Za ten by protihodnotou mělo město získat areál zámku na Veleslavíně. Velké změny čekají v budoucnu cestující, tedy hlavně ty, co nedobíhají a čekají na zastávkách. 

"V listopadu letošního roku dojde k výměně prvních zastávek. Nám skončila ta letitá smlouva s JC Decauxem, která nešla dále prodlužovat. Na základě toho se budou měnit přístřešky zastávek pražské MHD. My jsme přistoupili  k cestě toho, aby se měnil přístřešek za přístřešek. To znamená, aby to byl kus za kus, aby nedošlo k plošnému rozkopání Prahy. Bude to probíhat celkem ve třech tranších. Ty tranše se budou realizovat právě od toho listopadu a budou probíhat zhruba jeden a půl roku. My máme hotov prototyp přístřešku. Ten můžete vidět na Palackého náměstí. Nicméně se ještě maličko pozměnil. Bude malinko upraven tak, aby to bylo co nejpříjemnější pro cestující v pražské hromadné dopravě," popsal Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

První výměny proběhnou v Praze jedenáct a šest. Pracuje se i na lepším veřejném osvětlení. 

"My jsme spustili celou řadu pilotních projektů v letošním roce. Obecně jsme předali veřejné osvětlení kompletně na dálkové svícení, to znamená, že jsou dálková zapínací místa. Dříve, když byla nějaká porucha, musel tam zaměstnanec městské společnosti přijet, otevřít tu skříňku a zapnout to ručně. Dnes ta fáze probíhá tak, že vše je řízeno a spínáno dálkově. Je to kompletně nějaký přechod veřejného osvětlení pod správu hlavního města Prahu. Dříve bylo soutěženo na volném trhu. Dnes si to město spravuje samo. A je, musím říci, z toho vidět, že si myslím, že tu práci děláme kvalitně, protože dochází ke snížení nesvítivosti," dodal Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Podle radního Jana Chabra navíc finišuje, podle plánů, oprava vestibulu stanice Budějovická a cestující se už tak brzy dostanou do metra pohodlně z obou stran. Později v okolí také přibyde zeleň. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu