• Načítám...
>

V ÚČOV nově dezinfikují vodu UV zářením

  • 7. října 2021,
  • 14:11,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Nová vodní linka ÚČOV Praha byla doplněna o další stupeň čištění - dezinfekci UV zářením. Kvalitu dezinfikované vody třídy C, podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU, tak nyní zajistí nově instalované UV lampy.

Reklama

Úspěšným, zkušebním provozem prochází nová vodní linka v Ústřední čističce odpadních vod na Císařském ostrově. Nyní je však, díky iniciativě hlavního města, doplněna o další stupeň dezinfekce, a to prostřednictvím technologie UV záření. V souvislosti s nemocí Covid-19 bylo totiž prokázáno, že virus se může vyskytovat v odpadních vodách a standardní technologické postupy čištění odpadních vod nemohou, bez dezinfekcí, zajistit jeho odstranění. 

"Ve dvou žlabech jsme nainstalovali tři sady UV lamp, které nám ničí, tím UV zářením, patogeny. Jedná se právě o různé druhy virů, včetně coronaviru. Jsou to ale třeba i E.coli a další patogeny, které v té vodě zůstávaly zbytkově a byly vypouštěny do Vltavy," vysvětlil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"My jsme zahájili zkušební provoz dezinfekce UV zářením. A zahájíme zkušební provoz jako celek. V rámci toho zkušebního provozu budeme dělat šedesáti denní validační test, ve kterém budeme ověřovat skutečnou účinnost. Nepředpokládáme, že by tam byl nějaký problém, ale je to povinná součást zahájení zkušebního provozu," popsal Jiří Rosický, ředitel divize strategických investic PVS.

Díky nainstalovaným UV lampám, jako posledním stupněm čištění, bude splněna kvalita vypouštěné vody do Vltavy podle evropské legislativy. Bude tak moci být využívána na zavlažování městské zeleně nebo splach komunikací.

"Jsem za to velmi rád. Určitě Pražan rád slyší, že voda, který bude vypouštěna z čističky odpadních vod, tak bude splňovat ty nepřísnější limity na odpadní vodu. A do budoucna tak voda, tedy ve Vltavě, bude zase čistší," dodal Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

NVL se skládá se ze tří hlavních částí – mechanicko-chemického, biologického a třetího stupně čištění. Práce na nové vodní lince začaly v listopadu minulého roku, dokončeny byly letos v srpnu. Investovalo se do nich 46 miliónů korun. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu