• Načítám...
>

Tajemný kabinet profesora Beneše skrývá i nahotu

  • 8. října 2021,
  • 10:13,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Pokud máte pocit, že jste v Praze viděli snad všechno, rozhodně vám ve sbírce viděného nesmí chybět Musem Montanelli a aktuální výstava s názvem Tajemný kabinet profesora Beneše. Kurátorka Dadja Altenburg Kohl svoji instalaci pojala jako osobitý wunderkabinet. Zde propojuje, v nečekaných souvislostech. Říši mikrokosmu a současného umění, společně s okultními artefakty, které se zabývají životem, smrtí, ale i s dokumentací pragmatické medicíny.

Reklama

Jen pár kroků pod Pražským hradem se nachází Museum Montanelli. V něm probíhá výstava Tajemný kabinet profesora Beneše. A co tato výstava skrývá? Krev, nahotu.. no pojďme se podívat.

Expozice má ambice vyvolat úžas nad rozostřenými hranicemi mezi zdánlivě neslučitelnými předměty, které ve finále tvoří jeden jediný smyslový celek. Spojuje to nejlepší z entomologické sbírky neurochirurga Vladimíra Beneše s uměleckými díly Musea Montanelli. 

"Je to oslava pana profesora Beneše. Jakési díkuvzdání. My jsme chtěli odměnit jeho celoživotní práci, která nadále trvá a angažmá v medicíně, protože je to jeden z našich předních neurochirurchů. Chceme u návštěvníka a milovníka umění, ale i přírody, vzbudit úžas. Úžas nad tím, jak destruktivní, ale i nádherná může být příroda. A úžas nad tím, jaké souvislosti můžeme najít mezi entomologickou sbírkou a sbírkou moderního umění," vysvětlila Dadja Altenburg-Kohl, ředitelka muzea a kurátorka výstavy.

Návštěvníci uvidí nejen více než sedmnáct tisíc brouků, ale mohou zhlédnout třeba sedmiminutové video, které zobrazuje operaci mozku. Tu prováděl právě profesor Beneš.

"On právě tady zachraňuje život a k záchraně života často patří i krev. A ta krev má určitou estetiku. A tu estetiku krve vidíme zase v těch uměleckých dílech vpravo. Anke Röhrscheid německá umělkyně. To je akvarel a jmenuje se Krev. A práce Luboše Plného, našeho českého umělce, která se jmenuje My nose is bleeding. Tam jsou naprosto přesně popsané anatomické poměry hlavy. A samozřejmě ta estetika všude tady se doplňuje," upozornila Dadja Altenburg-Kohl, ředitelka muzea a kurátorka výstavy.

Výstava též pobídne diváka uvědomit si naši společnou lidskou touhu po splynutí nejen s přírodou samotnou, ale i se vším nás přesahujícím.

"To je videoarty umělce Daniela Pešty. V těch jednotlivých krychlích se pohybujeme my lidé, každý jinak, v jiné konstelaci a plahočíme se životem, jako ti brouci. Každý ve svém domečku, s nemožností vylézt z nějaké genetické informace možná, nebo z nějaké predispozice. V každém případě je ta nahota o toleranci. Je to o tom, že vlastně každý jsme nahý," dodala Dadja Altenburg-Kohl, ředitelka muzea a kurátorka výstavy.

Musem Montanelli můžete navštívit vždy od středy do neděle mezi 14. a 18. hodinou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu