• Načítám...
>

V Zoo Praha se narodila mláďata kotulů veverovitých

  • 27. října 2021,
  • 17:27,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Zoo Praha se může pochlubit dalšími mláďaty. Jsou jimi drobní kotulové veverovití. Prohlédnout si je zblízka je těžké, jelikož jsou plaší. Naší kameře se to ale podařilo a vy máte jedinečnou možnost tyto čerstvé přírůstky vidět.

Reklama

15 takových malých opičáků, tedy konkrétně kotulů veverovitých, obývá opičí ostrovy v pražské Zoo. Nedávno se jejich skupina rozšířila o dva malé přírůstky. 

"Letos nám přibyla dvě mláďata, první mládě se narodilo samici Lilly v září a druhé v říjnu samici Male. Máme jednoho chovného samce Manüho, který má k dispozici 9 samic a v době říje je odpáří a potom už necháváme tu péči o mláďata na těch samicích," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů. 

Kotul veverovitý ve volné přírodě obývá území jižní Ameriky. Tady v pražské Zoo je od roku 1990. Konkrétně tento chov započal v roce 2004.

"Momentálně je máme ve výběhu a ubikaci, která se otevírala v loňském roce a jsou tu už druhá mláďata. Loni se nám narodila první mláďata a letos je to už druhé kolo, těm samým samicím. Obývají ostrov, kterému dominuje ta vzrostlá moruše," řekl Martin Vojáček.

 Samičky jsou březí 6 měsíců a chovatelé jim speciálně upravují stravu.

"V době březosti přidáváme kotulům do krmné dávky kyselinu listovou, která pomáhá udržení plodu v těle matky a potom se už narodí, mají pár gramů, samice ho nosí na zádech, jen v době krmení si ho přendává dopředu na břicho, aby se mládě mohlo napít a veškerá péče probíhá v její režii," řekl Martin Vojáček. 

Kotulové se dorozumívají pestrou škálou hlasových projevů, včetně jakéhosi ptačího švitoření. Určitě je tedy při návštěvě Zoo nepřehlédnete. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu