• Načítám...
>

Chodovská tvrz nabízí díla Maxe Švabinského

  • 11. listopadu 2021,
  • 11:10,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Milovníci výtvarného umění by měli určitě zavítat do prostor Chodovské tvrze. Ta totiž hostí výstavu jednoho z nejvýznamnějších umělců dvacátého století, Maxe Švabinského. Návštěvník může na místě zhlédnout mimo jiné i díla, která vznikla během letního pobytu na Chodově v jeho posledních dvou dekádách života.

Reklama

Kulturní centrum Chodovská tvrz hostí jedinečnou výstavu děl českého malíře a rytce Maxe Švabinského. Na výstavě je k vidění celkem 41 děl. Jedná se převážně o tvorbu z období symbolismu, secese a realismu. 

"Výstava se jmenuje z Kroměřížských parků do Chodovské zahrady a to není náhodou, protože Max Švabinský, který patří mezi nejvýznamnější české výtvarné umělce 20. století, část svého života pracoval a tvořil právě zde na Chodově," řekl Filip Zoubek, vedoucí Chodovské tvrze. 

"Je to poměrně unikátní výstava, máme zapůjčené obrazy z Muzea Kroměřížska a ze soukromých sbírek, čili já bych určitě všechny obyvatele celé Prahy, myslím, že to přesahuje význam Prahy 11, pozval sem na Chodovskou tvrz, protože je to opravdu unikátní sbírka," řekl Jan Stárek, radní MČ Praha 11. 

Max Švabinský se narodil v roce 1873 v Kroměříži. Výstava nabízí širokou paletu výtvarných technik. Konkrétně jsou k vidění litografie, dřevoryty, ale i olejomalby. Výstava je proto zajímavá hlavně svou pestrostí.

"Máme tady i takové skvosty, jako je litografie U stavu nebo několik autoportrétů mistra Švabinského a také zajímavé portréty slavných osobností, jako je například Bedřich Smetana. Zajímavostí letošní výstavy je i artefakt, který jsme získali doslova na poslední chvíli. V den vernisáže nám ze soukromých sbírek přivezli autentický stojan, na kterém mistr Švabinský osobně tvořil a maloval tady na Chodově," řekl Filip Zoubek. 

Max Švabinský navštěvoval pražský Chodov převážně v letních měsících. Sám na jaře roku 1948 řekl: „Teď už do Itálie nejezdím. Zaměnil jsem ji za malý park u svého přítele v Chodově u Prahy."

Výstavu je možné zhlédnout do 9. ledna. Chodovská tvrz do konce roku chystá i dvě komentované prohlídky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu