• Načítám...
>

Znalost sebeobrany může ženám i zachránit život

  • 23. listopadu 2021,
  • 12:10,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Znalost základních principů sebeobrany je v mnoha směrech nesmírně důležitá. My jsme se konkrétně zaměřili na sebeobranu pro ženy. Co ze mě dělá potenciální oběť? Jak se zachovat v případě, že potkám podezřelou osobu? Jaké jsou základní údery, které mi mohou zachránit život? Zeptali jsme se trenéra na systém sebeobrany Krav maga, Jakuba Otipky.

Reklama

Ano, použití pepřového spreje je bezesporu jedním z nejzákladnějších způsobů, jak se může žena v nebezpečných situacích bránit. Může se však stát, že sprej mít po ruce nebudeme, případně že jej při útoku ztratíme. Rozhodli jsme se proto nahlédnout do tajů sebeobrany pro ženy a naučit se i další možnosti, jak si v nebezpečných situacích poradit.

"Žijeme v páté nebo šesté nejbezpečnější zemi na světě a je tady relativně bezpečno, na druhou stranu i v dnešní době se ty ženy mohou dostat do nějakých problémů a jak se říká, štěstí přeje připraveným," řekl Jakub Otipka, trenér Krav maga.

Nejlepší možnou variantou je se samozřejmě do situace, kdy je nutné se bránit, vůbec nedostat. V rámci sebeobrany by proto měl být kladen důraz i na psychologii útočníků a dynamiku násilí. Je nutné se zaměřit mimo jiné i na analýzu chování, které může z ženy učinit potenciální oběť. 

"Většina těch útoků není primárně úplně motivovaná sexuálně, ale spíš nějakou touhou po dominanci. Ti útočníci si nehledají nějakou oběť, která by pro ně byla výzva a naopak si hledají tu, která se nebude bránit, nebude klást odpor nebo ten odpor bude co nejmenší. Trošku zobecňujeme, ale v drtivé většině případů to tak funguje," řekl Jakub Otipka. 

Důležité je tedy i samotné sebevědomí či dynamika chůze. Útočníky může dále přitahovat i nepozornost, cílem proto bývají ženy, které například poslouchají hudbu a nesledují okolí. Dalším z aspektů je i místo. Útočník si pochopitelně nejraději vybírá odlehlé lokality. A co dělat v případě, že zaznamenáme podezřelou osobu?

"Pokud to jde, tak se vyhnout kontaktu s těmi lidmi, přejít na druhou stranu, i když ten člověk jde za mnou, tak přejít na druhou stranu nebo úplně změnit směr. Ve chvíli, kdy mám pocit, že by to mohl být problém, ten člověk za mnou mění směr a tak dále, tak by první doporučení bylo hned vzít telefon a mít tam rychlou volbu na policii a zavolat jim. Hlavně takto dopředu," řekl Jakub Otipka. 

Taktéž bychom se měli pokusit dostat se mezi větší množství lidí. Pokud však přece jen nastane situace, kdy je nutné se bránit, naučené bojové chvaty nemusí vždy pomoci. Podle výzkumů je totiž v případě nebezpečí většinou nedokážeme použít. Proto jsme se zaměřili na naprostý základ. Při napadení údery směřujeme na rozkrok, krk a hlavu. 

Cílem je překazit útok a utéct do bezpečí. Výuka sebeobrany, ať se již jedná o jakoukoli její formu, může být pro ženy mnohdy nepříjemná, jelikož se dobrovolně dostávají do situací, které nejsou ani zdaleka komfortní. Je však třeba si uvědomit, že právě znalost principů sebeobrany může i zachránit život.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu