• Načítám...
>

Kouzlo starých časů láká na viktoriánské Vánoce

  • 20. listopadu 2021,
  • 16:06,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Vánoční svátky se nám kvapem blíží a je třeba se naladit na tu správnou sváteční atmosféru. V tom nám bezpochyby pomůže muzeum Kouzlo starých časů. Pro návštěvníky totiž opět připravilo výstavu Viktoriánské Vánoce.

Reklama

Vánoce, svátky klidu a míru, které nabízejí nespočet zvyků a tradic. V muzeu Kouzlo starých časů můžeme nahlédnout do dávné historie nejoblíbenějších svátků v roce a vidět jejich podobu za časů viktoriánské Anglie.

"Bylo to v podstatě tak, když si anglická královna Viktorie vzala německého prince, což bylo v roce 1840 a do té doby Anglie nebyla zvyklá slavit Vánoce. Oni se nechali vyportrétovat u vánočního stolu a začala je napodobovat vzrůstající se měšťanská aristokratická vrstva," řekla Zdenka Plchová, majitelka muzea Kouzlo starých časů. 

Vánoční svátky se postupně stávaly velkou rodinnou oslavou. Začaly se zdobit domy, pořádaly se hostiny a rozdávaly se dárky. Typickým dárkem byli například dřevění koníci či panenky. Na výstavě je možné zhlédnout i další skvosty. 

"Tady uvidíte jen originály, jsou tady exponáty od roku 1840 do roku 1920. Je tady oblečení, samozřejmě oděvy, kuriozity, porcelán, stříbro," řekla Zdenka Plchová. 

Mezi naprosté unikáty patří bezpochyby viktoriánská pláštěnka z hedvábného sametu či černá secesní pelerína, která pochází z Rakouska-Uherska. K vidění je pochopitelně i samotný vánoční stromeček s ozdobami, či například typické nádobí, jež skrývá tradiční vánoční pudink. Ve viktoriánské Anglii vznikaly také populární vánoční pohlednice. Exponáty pochází z různých koutů světa.

"Sbírka vznikala 40 let a je to posbírané z Nové Anglie nejvíce, i Filipíny, Austrálie a tak dále," řekla Zdenka Plchová. 

Výstava nabízí návštěvníkům možnost se na okamžik zastavit a navnadit se na blížící se svátky. 

"Já si myslím, že všichni teď potřebují zklidnit a nasát krásnou atmosféru a to je cílem nejen téhle výstavy, ale vůbec tohoto muzea. Dělat s lidmi krásnou energii a to se opravdu daří," řekla Zdenka Plchová. 

Viktoriánské Vánoce skrývají nespočet zajímavostí, které mohou návštěvníci na výstavě postupně odhalovat. Zároveň je bezpochyby pohltí příjemná a klidná sváteční atmosféra. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu