• Načítám...
>

Mládě tučňáka Humboldtova opustilo hnízdo

  • 29. listopadu 2021,
  • 16:40,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Zoo Praha se 11. září vylíhlo mládě tučňáka Humboldtova. Aktuálně konečně opustilo hnízdo a představilo se veřejnosti. Nejnovější přírůstek je možné vidět jak ve vnitřním pavilonu, tak i ve venkovním bazénku.

Reklama

Pražská Zoo může opět slavit. Nejmladší přírůstek tučňáka Humboldtova opustil hnízdo a v celé své kráse se představil veřejnosti. Mládě se narodilo 11. září. 

"Mláďata opouští hnízdo poprvé přibližně ve věku dvou měsíců, když se začnou rozplavávat v bazénu a seznamovat se také s ostatními tučňáky ve skupině, ale všechno to probíhá pod kontrolou a dozorem těch rodičů toho mláděte, protože ti ho i brání před těmi ostatními tučňáky," řekl Jakub Mezei, vrchní chovatel lachtanů a tučňáků.

"Naše mládě mohou návštěvníci pozorovat při dobrém počasí ve venkovních prostorách, ale také ve vnitřním pavilonu. Mají štěstí, že je stále ještě dobře k rozeznání od dospělých," řekla Lucie Dosedělová, tisková mluvčí Zoo Praha.

Pražská Zoo chová tučňáky Humboldtovy od 60. let 20. století. Pohlaví nejmladšího přírůstku zatím není známo.

"My pohlaví určujeme pomocí DNA, přibližně tak v roce nebo v roce a půl. Když nám přepeří, tak jim odebereme krev, pošleme jí na rozbor DNA a nebo jim vytrhneme peří, které pošleme na rozbor DNA. Pracovně tomu tučňákovi říkáme holčička, protože jedna kolegyně si myslí, že když váží něco kolem 3 kilogramů, že to bude samice, takže zatím je to taková tučňáčí holčička," řekl Jakub Mezei. 

Aktuálně zoo chová 27 jedinců. Rodiči mláděte jsou samec Kulička a samice Sněhurka. 

"O mládě se vzorně starali od začátku, krásně ho krmili natrávenými rybami, ze začátku je to taková jemná rybí kaše, ale jak naše mládě rostlo, tak se tam začaly objevovat větší kousky ryb a teď už mu vyhovují celé ryby přímo do zobáku," řekl Jakub Mezei. 

Tučňák Humboldtův pochází z Jižní Ameriky. Konkrétně obývá pobřeží států Peru a Chile. I proto nejsou tito tučňáci příznivci velkých mrazů.

"My máme na zimu připravený pavilon, ve kterém jim něco malinko přitápíme a když jsou opravdu veliké mrazy, tak je pouštíme ven třeba na hodinu nebo na dvě. Dokonce i když napadne sníh, tak musíme vyhrabat cestičku, protože nechtějí šlapat po tom sněhu," řekl Jakub Mezei. 

Mládě mohou návštěvníci vidět se roztomile kolébat na souši nebo divoce plavat v bazénu. Tak či tak je to nesporně krásná podívaná.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu