• Načítám...
>

O dílka z chráněné dílny Inspirace je velký zájem

  • 12. prosince 2021,
  • 13:49,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Vánoční trhy na Václavském náměstí zpestřil koncert dětí ze základních uměleckých škol. Ty přišly podpořit prodej výtvorů handicapovaných dívek z chráněné dílny Inspirace, absolventek Dívčí katolické střední školy.

Reklama

Inspirativní dílka handicapovaných dívek z chráněné dílny Inspirace jsou ozdobou vánočních trhů na pražském Václavském náměstí.

"Pro takové naše ne zviditelnění, ale "zeslyšitelnění" nám přišly děti z pražských ZUŠek zahrát a zazpívat," řekl Luboš Hošek - bývalý ředitel Dívčí katolické střední školy.

"Dnes jsme tady společně s mými dětmi, které chodí prvním rokem do ZUŠ Jana Hanuše v Praze 6, a s dětmi paní zastupitelky," Irena Pohl Houkalová - manažerka projektu ZUŠ OPEN.

"Mám radost, že zájem o ty výrobky je obrovský," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

Dívčí katolická střední škola nevzdělává jen dívky handicapované mentálně či fyzicky, ale i ty, které mají handicap společenský.

"Asi polovina naší školy jsou dívky z dětských domovů, z diagnostických ústavů a tak," řekl Luboš Hošek - bývalý ředitel Dívčí katolické střední školy.

Vedení školy si ale uvědomuje, že samotné vzdělání nestačí, není-li doplněno i šancí úspěšně vstoupit do aktivního života. Právě proto škola založila chráněnou dílnu s případným názvem Inspirace.

"V praxi to vypadá tak, že dívky u nás s radostí a se slavností končí, ale zároveň kromě toho vysvědčení dostanou nabídku pracovní smlouvy," řekl Luboš Hošek - bývalý ředitel Dívčí katolické střední školy.

Získávat zaměstnanecké návyky škola umožňuje dívkám už během studia.

"Tam se právě už během toho studia soustředíme na to, i s našimi partnery, což je Církevní logopedická základní škola Don Bosco a MŠ logopedická, potom Základní škola Turnov a ZŠ a MŠ Josefův Důl, aby měly takové ty zaměstnanecké grify už během toho studia," řekl Luboš Hošek. 

Důležitým partnerem tohoto projektu je i Magistrát hl. města Prahy.

"Snažíme se zapojovat školu v rámci grantů, nyní budeme podporovat právě tu chráněnou dílnu Inspirace odkupem jejích produktů za Magistrát, abychom je rozdávali jako vánoční pozornosti a snažíme se, co je v našich silách, byť je to jiný zřizovatel," řekla Mariana Čapková. 

A škola zase pomáhá hlavnímu městu. Kromě chráněné dílny totiž provozuje i Křížovnickou pečovatelskou službu, která se stará o pražské seniory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu