• Načítám...
>

Část Pražanů si připlatí za odvoz komunálního odpadu

  • 17. prosince 2021,
  • 14:46,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

S novým rokem přichází i nepopulární změny. Části obyvatel hlavního města se od 1. ledna zvýší poplatky za svoz komunálního odpadu. Jiné skupině se ale naopak cena sníží. Koho se změny dotknou a proč debata o ceně komunálního odpadu vyvolala na zastupitelstvu takový rozruch?

Reklama

Nebývale vášnivou debatu mezi zastupiteli při posledním zasedání roku 2021 vyvolala nová vyhláška o svozu komunálního odpadu. Ta zvýší cenu za vývoz hlavně obyvatelům velkých domů. Pražané nyní platí za svoz odpadu podle velikosti nádoby a četnosti svozu. Tento systém již není v důsledku novely zákona možný a město tedy muselo schválit vyhlášku novou. Čtyřčlenná rodina bydlící v panelovém domě si tak ročně připlatí až 1700 korun, naopak obyvatelé rodinných domů ušetří. Podle opozice ale nová vyhláška nemusela znamenat nutně i zdražování.

"My to vnímáme jako velkou nehoráznost, opravdu my jsme byli absolutně proti tak ohromnému zdražení za svoz popelnic, protože ve finále Pražané nedostanou žádnou lepší službu, prostě jen budou platit a platit," řekla Alexanda Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy.

Proti vyhlášce se postavili i někteří koaliční partneři. 

"Já jsem nepodpořil tuto vyhlášku. Jsem přesvědčený, že v tuto chvíli takto výrazně zdražovat svoz odpadu, pro některé rodiny půjde o nárůst až o 80 %, tak to je politicky velmi špatné rozhodnutí a není to vůči Pražanům korektní," řekl Jiří Pospíšil, zastupitel hl. m. Prahy.

Zbytek koalice se ale brání tím, že nový zákon přijala vláda hnutí ANO a nová vyhláška se jen podřídila zákonu. 

"Vyhláška musela sladit cenu za množství produkovaného odpadu za jeden litr a ta byla stanovena na 50 haléřů. To znamená, že platí za jeden litr objemu té černé popelnice stejně lidé, kteří bydlí třeba v rodinném domě a i ti, kteří bydlí na tom sídlišti. Zároveň je potřeba říci, že i přes to, že je to stanoveno na 50 haléřů, tak Praha bude doplácet 200 - 250 milionů korun ročně za nakládání s odpady ze svého rozpočtu," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Vaši opoziční kolegové tady navrhovali i třeba to, že by se ta vyhláška neschválila a že by tedy leden byl bez vyhlášky odpadové, co by mohlo nastat, kdyby ta vyhláška nebyla?"

"Pokud by ta vyhláška dnes nebyla schválena, tak hlavní město od 1. ledna nemůže vybírat od obyvatel žádný poplatek. To období je vždy od 1. ledna do 31. 12. a pokud by ta vyhláška byla schválena až v příštím roce, je úplně jedno, jestli v lednu a nebo v únoru, tak by začala platit až od 1. ledna 2023, takže opravdu dnes to byl silný nápor na nervy na tomto zastupitelstvu při projednávání vyhlášky," řekl Petr Hlubuček. 

Svoz odpadu v Praze zajišťují městem vlastněné Pražské služby a několik soukromých firem. Pražské služby, které obstarávají zhruba dvě třetiny metropole, loni svezly přes čtvrt milionu tun směsného odpadu. Množství odpadu v Praze ale už několik let roste.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu