• Načítám...
>

Centrum LOCIKA představilo gesto: Signál pomoci

  • 5. ledna 2022,
  • 15:03,
  • PRAHA 7,
  • Dagmar Kopečková

Centrum LOCIKA představilo dětem Signál pomoci – mezinárodní gesto pro oběti násilí. Gesto je srozumitelné a lehce zapamatovatelné. Centrum se aktuálně pokouší Signál pomoci dostat do povědomí veřejnosti. K tomu by měl sloužit i nově vzniklý internetový spot.

Reklama

Pozvednutí ruky dlaní směrem od sebe s palcem zastrčeným do dlaně. Následuje sklopení prstů dolů a symbolické zachycení palce v prstech. Tak vypadá mezinárodní gesto pomoci pro oběti násilí. Pomocí tohoto signálu může oběť nenápadně, neverbálně požádat o pomoc, ať už přímo na ulici nebo například během videohovoru.

"Vznikl v Kanadě. Vznikl tam spolu s pandemií covidu, kdy vlastně kanadská organizace na ochranu žen, které jsou ohroženy domácím násilím, reagovala na situaci, kdy řada žen zůstávala doma bez pomoci a vyvinula tento signál, který nezanechává žádnou digitální stopu a vlastně umožňuje komukoli, ať je to žena, muž, senior, dítě si říci o pomoc bezpečným způsobem. Pokud zažívá ve svém blízkém okolí násilí," vysvětlila Petra Wünschová, ředitelka Centra LOCIKA.

Konkrétně na pomoc dětem se specializuje Centrum LOCIKA. Centrum se snaží gesto, známé jako Signál pomoci, dostat do povědomí veřejnosti. Vydalo proto internetový spot, ve kterém Signál pomoci představují známé osobnosti.

"Z toho máme velkou radost, protože pro děti řada důležitých osobností, influencerů, youtuberů se s námi zapojila do kampaně tak, aby pro děti byla tato pomoc lépe dostupná. A vlastně propagují a přibližují ten Signál pomoci dětem. V průběhu lockdownu jsme měli zkušenost, že vlastně pro děti byla pomoc daleko hůře dostupná. To jsme zažili případy, kdy děti třeba stály na balkóně s cedulkou: "Pomoc" nebo přicházely do Lociky, přicházely přímo na policejní stanice s žádostmi o pomoc, že už vlastně tu situaci doma nezvládají," popsala Petra Wünschová, ředitelka Centra LOCIKA.

Jak reagovat v případě zachycení žádosti o pomoc je podrobně popsáno na webových stránkách www.detstvibeznasili.cz. Primárním řešením je obrátit se na linku 158. Centrum LOCIKA dětem pomáhá od roku 2015.

"My vlastně v zájmu těch dětí pracujeme s celou rodinou. Pracujeme s oběma rodiči. To znamená i s tím, kdo se násilí dopouští. A našim cílem je zastavit násilí v rodině a ozdravit ty vztahy v rodině. Pomoci dětem tak, aby se mohly vyrovnat s následky toho násilí," doplnila Petra Wünschová, ředitelka Centra LOCIKA.

Doposud centrem prošlo více než 1000 dětí a jejich rodin. Nově mohou děti o pomoc požádat i prostřednictvím chatu, který je k dispozici na webových stránkách centra. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu