• Načítám...
>

Panenské Břežany lákají na historii i krásnou přírodu

  • 24. ledna 2022,
  • 14:03,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V budově horního zámku v Panenských Břežanech mohou návštěvníci nahlédnout do české historie. Pohled to ale nebude vždy příjemný. Tamní expozice se totiž zaměřuje na nacistickou okupaci českých zemí. Areál horního zámku toho však nabízí mnohem více.

Reklama

Panenské Břežany zvou návštěvníky do areálu horního zámku. Tam je umístěn Památník národního útlaku a odboje, který nabízí jedinečnou expozici.  

"Hostí expozici Zločin a trest, ve které se návštěvník dozví něco o tom, co předcházelo vzniku Protektorátu Čechy a Morava. Dozví se o životě v protektorátu, také o domácím a zahraničním odboji," konkretizovala Simona Šabatová, manažerka TIC.

Expozice připomíná hrůzy nacistické okupace českých zemí. Jednotlivé místnosti návštěvníky přenesou do dob útlaku a boje. Expozice je doplněna i o prvky audiovizuální techniky. K vidění je mimo jiné místnost ve tvaru nákladního vagónu, která připomíná transporty Židů do koncentračních táborů. A návštěvníci mohou zhlédnout i zajímavé exponáty.

"Například tu máme kopii gilotiny z pankrácké věznice a máme zde zapůjčený exponát z Polabského muzea v Poděbradech a je to parašutistická helma Sorbo Josefa Valčíka," upozornila Simona Šabatová, manažerka TIC.

Kromě samotné expozice je v zámecké budově k vidění i další skvost.

"V budově se nachází také otisk zdi z Porchester Gate, kde sídlilo Ministerstvo národní obrany  v Londýně. Bylo to ministerstvo exilové vlády. U této zdi byli fotografováni parašutisté před samotnou akcí, před výsadkem do protektorátu," uvedla Simona Šabatová, manažerka TIC.

Areál horního zámku však návštěvníky láká i do venkovních prostor.

"Zde může návštěvník najít také kapli svaté Anny, která je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela," konstatovala Simona Šabatová, manažerka TIC.

"V parku se nachází také panelová výstava věnovaná operaci Anthropoid, kterou máme zapůjčenu z Československé obce legionářské a je právě věnována útoku na Reinharda Heydricha," doplnila Simona Šabatová, manažerka TIC.

V současné době mohou zájemci navštívit zajímavé přednášky k 80. výročí parašutistických výsadků do Protektorátu Čechy a Morava. Památník však pro své návštěvníky, v letošním roce, chystá i další zajímavé akce. 

"Největší akcí, která v Památníku národního útlaku a odboje, v letošním roce proběhne, bude 28. května Den Jana Kubiše, kterým si připomeneme osmdesáté výročí úspěšného útoku na Reiharda Heydricha," dodala doplnila Simona Šabatová, manažerka TIC.  

Památník na akci připravil bohatý, celodenní program. Navštívit areál horního zámku se ale vyplatí po celý rok. Nabízí totiž pohled do historie, ale i krásnou procházku v malebné přírodě. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu