• Načítám...
>

V Modřanech vystavují nočníky a historické toalety

  • 31. ledna 2022,
  • 19:27,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Muzeum nočníků a historických toalet v pražských Modřanech nabízí netradiční podívanou. K vidění tu je více než 2500 exponátů, které mapují vývoj toalet a nočníků a nechybí ani několik zajímavostí. Součástí jsou také vzdělávací přednášky nebo pracovní listy pro děti.

Reklama

Více než dva a půl tisíce exponátů nabízí ke zhlédnutí Muzeum nočníků a historických toalet v pražských Modřanech. Mezi vystavenými kousky najdou návštěvníci i několik zajímavých, které pochází z netradičních míst.

"Za námi je jeden z nejcennějších exponátů, který tu máme, je to toaleta ze sovětského kosmického programu. Kromě toho tady máme v takových vitrínách, které jsou někde uprostřed místnosti, aby je návštěvníci nepřehlédli, například nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparte, z Lincolnovy ložnice Bílého domu, pro Titanic, pro hraběnku Mathildu Nostitz a pro čínského císaře," řekla Renáta Sedláčková, spolumajitelka muzea. 

Muzeum nabízí také pohled do historie. Díky tomu se například dozvíte, jak se toalety vyvíjely nebo jaké nočníky byly v minulosti používané a jak nápad na jejich vytvoření vznikl.

"Kdysi jsme měli objekt za Prahou, kde byly středověké toalety a proto nás napadlo, že bychom se mohli zabývat tou historií a zjistit, zmapovat, jak se ty toalety vyvíjely, jaké prostory nebo nádoby na to lidé používali. Dnes už máme skutečně ty vědomosti od Mezopotámie až do těch kosmických programů," řekla Renáta Sedláčková, spolumajitelka muzea.

Pro děti i dospělé návštěvníky jsou připravené pracovní listy, které návštěvu expozice ještě více zpestří. Součástí muzea je také prostor pro přednášky, kde se konají vzdělávací programy.

"My se zabýváme dopadem na životní prostředí toho nezlikvidovaného exkrementu, což v našich podmínkách nebo v civilizovaných státech je velmi přirozené. Nicméně ve více než polovině světa to dosud vyřešeno není. Máme na to udělané přednášky, nějaký edukativní program, kde vysvětlujeme ty dopady, které jsou, protože bohužel celosvětově tato záležitost není dořešena. Nikdo se nezabývá tím celkovým dopadem na životní prostředí," řekl Jan Sedláček, spolumajitel muzea. 

Muzeum je v současné době otevřeno pouze po předchozí telefonické dohodě. Více informací včetně kontaktu najdete na webových stránkách muzea.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu