• Načítám...
>

Praha smění pozemky s Prahou 11 a soukromníky

  • 14. února 2022,
  • 15:52,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Radní hl. m. Prahy schválili tzv. Velkou Opatovskou směnu. Ta se bude týkat městské části Praha 11, kde velké množství pozemků s funkcí veřejného prostranství vlastní soukromé či právnické osoby. Tisk bude ještě schvalován na Zastupitelstvu hl. Prahy.

Reklama

Hlavní město hodlá směnit pozemky s Prahou 11 a soukromníky. Městská část Praha 11 dlouhodobě řeší problém týkající se pozemků, které mají funkci veřejného prostranství, ale jsou ve vlastnictví soukromých či právnických osob. Řešením má být tzv. Velká Opatovská směna. Ta aktuálně roztříštěné vlastnictví pozemků zcelí.

"Vlastníci žalují, už mnoho let mají zažalovanou městskou část za náhradu plnění, za to, že občané městské části chodí po centrálním parku na Praze 11, tak za to jim musí platit městská část Praha 11 nájem. Je to na základě rozhodnutí soudu, protože jim bylo omezeno vlastnické právo a na základě platného občanského práva je možno omezit vlastnické právo pouze za náhradu," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Konkrétně se jedná mimo jiné o parky a další volnočasové areály. Městská část platí ročně za pronájem zhruba 15 milionů korun. Jednání se týká celkem 6 subjektů. 

"Hlavní město Praha, MČ Praha 11, dále dvě soukromé právnické osoby, to je společnost Goris a společnost Shelia a potom jsou tam dvě velké restituentské rodiny, rodina Ženišků a Mrkvičků, kteří jsou klíčovými hráči v tom, abychom se mohli posunout dále. My touto směnou řešíme lokalitu Jelen v katastrálním území Opatov a dále katastrální území Chodov. Město by mělo získat všechny ty pozemky centrálního parku, dále protihlukové valy, pozemky pod komunikacemi, ale získáváme i pozemky v okolí Hviezdoslavovy ulice," řekl Jan Chabr. 

V rámci směny by mělo hlavní město získat i finanční prostředky. 

"Získává i doplatek za ty pozemky, které sama dává do směny, takže ten finanční výnos by měl být přes 100 milionů korun, ten tisk a celá ta operace se tady připravuje tři roky a teď je z toho ten výstup," řekl Jan Chabr. 

Tisk bude ještě schvalován na únorovém zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu