• Načítám...
>

Pražští hasiči mají unikátní chytré obleky

  • 18. února 2022,
  • 15:36,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Pražští hasiči mají zase o něco bezpečnější podmínky pro svou práci. Konkrétně ti z radotínské hasičárny disponují novými obleky s chytrými funkcemi.

Reklama

Ojedinělou výbavou disponují radotínští hasiči. Celá jejich jedna směna má nově speciální obleky s chytrými funkcemi. Ty chrání hasiče nejen pasivně, tedy nehořlavým materiálem, ale také různými elektronickými systémy. 

"Umí třeba svítit a ten hasič si sám ovládá intenzitu svého osvětlení a hlavně umí upozornit hasiče na to, jakou teplotu má na povrchu toho obleku a jakou teplotu má uvnitř toho obleku, což toho hasiče potom velmi dobře informuje dopředu o tom, že má reagovat na to, že může být popálen. Nebo tenhle oblek umí odeslat emergency zprávu, pokud je hasič v nebezpečí, umí mu ukázat polohu na mapě a umí ukládat tyhle klíčové informace do nějakého black boxu, kde se dají dál zpracovávat v případě potřeby. To jsou nějaké základní funkce, které přispívají k aktivní ochraně toho hasiče. Jinak jsou integrovaní do standardního zásahového obleku a ten vývoj pochopitelně nebyl jednoduchý, my jsme na tomto vývoji pracovali zhruba 7 let," řekl Jiří Koželuch, obchodní manager firmy GoodPRO.

"Tohle je pro mě kontrola, jestli to je zapnuté nebo vypnuté a potom, když to spárujeme s telefonem, tak tady uprostřed se objeví modrý proužek, uvnitř zeleného. Vnitřní čidlo v těchto místech do 45°C, vnější čidlo tady 90°C, pokud se přehřeje vnitřní čidlo, tak konkrétně tento začne blikat červeně, když se přehřeje nad 90°C venkovní, tak tento začne svítit," řekl Martin Bouška, hasič.

"Máte už v tom za sebou nějaký zásah?"

"Ano, ale jen technický, těch je stejně 2/3, těch technických. U ohně to ještě nebylo," řekl Martin Bouška, hasič.

"A co na tom vy v té praxi dokážete ocenit nejvíce? Která z těch vymožeností vás v tom terénu potěší?" 

"Teď jsme to určitě využili a těší nás, že si nemusíme přes to brát ještě reflexní vesty, protože tady máme okruh a jezdíme hodně na bouračky. Fakt je to vidět. Nemusí být ani tma a je to vidět. To my oceníme teď hned," řekl Martin Bouška, hasič.

Finanční prostředky na celkem 12 chytrých obleků získali hasiči od soukromé firmy, další 3 nakoupil Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy ze svých prostředků. Všech 15 kusů vyšlo na 530 tisíc korun, z čehož 80 % z ceny tvoří právě chytré technologie.

"To je pilotní projekt. Samozřejmě ve chvíli, kdyby se ty obleky ukázaly, že jsou velmi vhodné pro další vývoj a použití, tak by se mohly používat samozřejmě i u dalších jednotek, nejen hasičského záchranného sboru, ale hlavní město dlouhodobě podporuje i své dobrovolné hasiče," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Na vývoji obleků se výrobní firma podílela i se Západočeskou univerzitou v Plzni. Samotná výroba trvala v řádu dnů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu