• Načítám...
>

Originální díla Salvatora Dalího jsou k vidění v Praze

  • 28. února 2022,
  • 14:46,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Enigma neboli tajemství. To je expozice, která představuje dílo surrealistického velikána Salvadora Dalího. Lidé mohou tuto výstavu vidět v muzeu v Opletalově ulici v Praze.

Reklama

Muzeum Salvadora Dalího v Opletalově ulici nabízí k vidění stálou expozici tohoto autora. Návštěvníci tu mohou obdivovat originály nevyčíslitelné hodnoty, které poskytl ze soukromé sbírky italský mecenáš umění.

"Máme tady jeho sochy, máme tady jeho tvorbu grafik, tady nahoře v prvním patře je i prodejní galerie, kde lidé mohou zhlédnout jeho tvorbu ze zlata a ze skla. Ke každé soše a ke každé naší grafice, tedy v podstatě k čemukoli, co tady uvidíte, je vystavena certifikace originality. Tyto certifikace jsou vystaveny pouze jednou, pokud zákazník ztratí tuto certifikaci, tak může dostat pouze duplikát," řekla Irena Limbergová, manažerka výstavy.

V muzeu nechybí ani jeden z nejznámějších obrazů Salvatora Dalího - Rozkvetlé oko. Za zmínku stojí také například socha Alenky v říši divů.

"Alenka v říši divů je blízce spojena se Salvadorem Dalím, protože Dalí byl prvním ilustrátorem Alenky v říši divů. Tato socha, kterou máme v prvním patře, je takovým zobrazením tří chvil našeho života. Říkám chvil, protože ten život je strašně kratičký a je to dětství, střední věk, ženskost a pak je to stáří. Stáří je znázorněno berlí. Berle je v podstatě jeden ze symbolů Salvadora Dalího, představuje zakotvení, zázemí, s tím spojené stáří a moudrost," řekla Irena Limbergová, manažerka výstavy.

Mezi sto padesáti exponáty je k vidění také unikátní grafika pod názvem Lincoln.

"Je to grafika, která je velice zajímavá a to z toho důvodu, že vy, když se na ni podíváte přímo, tak vidíte tělo Galy, ve chvíli, kdy se podíváte přes mobil, tak se tam zobrazí právě obličej Lincolna. Doopravdy je to velice hezká hra," řekla Irena Limbergová, manažerka výstavy.

Většina exponátů, zejména těch prodejních, se bude v muzeu časem obměňovat. Zavítat sem můžete od pondělí do čtvrtka mezi dvanáctou hodinou a půl sedmou večer. Od pátku do neděle je pak otevřeno od 10 do 18:30.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu