• Načítám...
>

Výstava přibližuje tvorbu animačních filmů

  • 8. března 2022,
  • 10:27,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V hale číslo 17 Pražské tržnice se mnou návštěvníci prostřednictvím nové výstavy seznámit s historií a tvorbou animovaných filmů. K vidění tu je nejen celý proces jejich výroby, ale i další zajímavé exponáty. Nechybí ani síň slávy či promítání nejznámějších českých animovaných snímků.

Reklama

Světy české animace. To je název výstavy, kterou můžete navštívit v hale číslo 17 Pražské tržnice v Holešovicích. Expozice přibližující animované filmy a jejich výrobu je rozdělena do dvou částí.

"V prvním patře můžou vidět a zažít animační techniky, techniky před kamerou, techniky pod kamerou, uvidí zoetrope, což je rozpohybování statických obrázků do filmu, je tady ČT :D zóna pro ty nejmenší, kde se mohou dívat na staré i nové večerníčky, máme tady stěnu mnohosti, kde si mohou prohlédnout diváci celou škálu fotek z českých animovaných filmů od roku 1945 až do roku 2020," řekla Kateřina Riley, ředitelka výstavy.

Ve spodním patře se tak návštěvníci seznámí s celým průběhem vzniku animace.

"Je to dlouhý proces od nápadu v hlavě přes tužku až po finální tvar v počítači. Oni se tady mohou dozvědět, jakým způsobem se ty animované filmy tvoří, jak se tvořily a jak se tvoří nyní. Máme i ohlasy, že to diváky zajímá, připadá jim to strašně náročné, je to pomalý proces," řekla Kateřina Riley, ředitelka výstavy.

V horním patře je k vidění například síň slávy či nejznámější české animované filmy a další zajímavé exponáty.

"V horním patře si myslím, že jsou nejzajímavější ty dekorace z těch českých filmů, pak máme velkou instalaci od Aurela Klimta a jeho raketu Bajkonur, vlak od Jiřího Bárty. To si myslím, že je poutavé pro ty diváky," řekla Kateřina Riley, ředitelka výstavy.

Výstava bude k vidění až do 3. července a to každý všední den od 9 do 18 hodin a o víkendech mezi 10. a 20. hodinou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu