• Načítám...
>

Někteří ukrajinští uprchlíci bydlí v pražských tělocvičnách

  • 17. března 2022,
  • 13:02,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Hlavnímu městu došly ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky, proto byly městské části pověřeny ubytovat tyto osoby ve svých prostorech. První městskou částí, která vytvořila nouzové ubytování, byla Praha 11. Náš reportér Marek Tereba se vydal zjistit, jak nouzové bydlení v tělocvičně vypadá.

Reklama

Tělocvična základní školy Campanus v Praze 11. I tady žije několik desítek ukrajinských uprchlíků. Posláni sem byli přímo z Centra pomoci Ukrajině na Vyšehradě. Právě Praha 11 zřídila na popud vedení Prahy nouzové ubytování pro imigranty jako první městská část. 

"Tady se podařilo téměř nemožné, že během několika hodin minulý pátek jsme dokázali ve spolupráci se všemi dobrovolníky, zaměstnanci úřadů a našimi spřátelenými společnostmi Jihoměstská majetková a sociální vybavit tuto tělocvičnu vším dostupným a kapacita té tělocvičny je 50 osob," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11.

"Je vidět, že to je opravdu přechodné ubytování, protože za tři dny klesl počet obyvatel na 28, takže už je tady jen 28 lidí," řekl Petr Jirava, radní MČ Praha 11.

Pro ubytované je zde k dispozici sociální zařízení, koupelny, kuchyňka i venkovní klidný prostor v okolí tělocvičny.

"Ti lidé tady jsou opravdu velmi fajn, uklízejí po sobě, takže to tady funguje opravdu velmi dobře," řekl Petr Jirava.

O ukrajinské uprchlíky se momentálně starají hlavně dobrovolníci. Ti se postarali i o zásoby hygienických potřeb, oblečení i jídla. Obědy sem denně dováží Nadační fond Help Ukraine. 

"Vypadá to, že bychom v průběhu tohoto týdne oznámili Kongresovému centru, že tato kapacita je opět k dispozici, to znamená odhadem možná těch 30 - 35 lůžek by se mohlo obsadit," řekl Jiří Dohnal. 

Praha 11 má momentálně vytipované další dvě školy, kam by bylo možné imigranty ubytovat. S nabídkou ubytovat uprchlíky se přihlásilo i dalších 21 městských částí, ale i 35 menších. Ubytování v tělocvičnách je podle primátora Hřiba pouze dočasné, než se podaří zajistit lepší podmínky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu