• Načítám...
>

Praze chybí městští policisté, noví získají příspěvek 300 tisíc

  • 29. března 2022,
  • 8:40,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Vyšší náborový příspěvek i více peněz na ubytování a na jídlo. To jsou benefity, kterými se pražská městská policie snaží nalákat nové strážníky. Momentálně jich v hlavním městě chybí stovky.

Reklama

Vyšší náborový příspěvek i více peněz na ubytování a na jídlo. To jsou benefity, kterými se pražská městská policie snaží nalákat nové strážníky. Momentálně jich v hlavním městě chybí stovky.

"Zvýšení náborového příspěvku ze 100 na 300 tisíc pro adepta na místo strážníka městské policie, dále zvyšujeme příspěvek na bydlení a dopravu ze stávajících 6 tisíc na 10 tisíc korun a to pro všechny zaměstnance městské policie a dále taktéž zvýšení hodnoty stravenky ze 100 současných na 130 korun," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Navýšení příspěvků odhlasovala nejen rada, ale také Zastupitelstvo hlavního města Prahy. 

"Pro nás to je velmi důležité, ale nejen ten náborový příspěvek, ale i schválení navýšení toho příspěvku na bydlení a dopravu, protože v podstatě to znamená, že Městská policie Praha je zase konkurenceschopná na trhu práce," řekl Eduard Šuster, ředitel Městské policie Praha.

Jen za loňský rok odešlo od policie více než 150 strážníků. Nových přibylo jen v řádu desítek. Zájemci navíc často nezvládají fyzické i psychické testy, což ještě snižuje počet nových zaměstnanců.

"Zájemci o práci strážníka musí především splňovat zákonem stanovené podmínky, to znamená, že musí být občanem České republiky, musí mít více než 18 let, musí mít dokončené středoškolské vzdělání s maturitou, musí být zdravotně způsobilý, bezúhonný a spolehlivý. Pokud zájemce tyto požadavky plní, pak není problém třeba na našich webových stránkách vyplnit elektronický dotazník a pak počkat na zpětnou reakci našich náborových pracovníků, kteří s ním dohodnou termín psychologických a fyzických testů," řekla Jiřina Ernestová, mluvčí Městské policie Praha.

Po zvládnutí testů ještě probíhá pětiměsíční příprava na práci v terénu.

"Pětiměsíční kurz se skládá ze tříměsíční přípravy, teoretické přípravy a služebního výcviku. Ten je zakončen zkouškou před komisí vnitra, pak ještě následuje nástavbový kurz a řízená praxe. Poté je uchazeč vyřazen do výkonu služby," řekla Jiřina Ernestová, mluvčí Městské policie Praha.

Nástupní plat strážníka činil do schválení navýšení příspěvků přibližně 37 tisíc korun čistého. Tří set tisícový náborový příspěvek ale nezíská zaměstnanec najednou. První polovinu získá během pětiměsíční výcvikové praxe.

"A poté, abychom si toho strážníka zavázali, tak on musí u nás opravdu pracovat určitou dobu a ten zbytek, těch 150 tisíc, je doplácen ve výši 2 500 tisíce korun měsíčně v následujících pěti letech," řekl Eduard Šuster, ředitel Městské policie Praha.

Magistrát uvolní jen letos do fondu zaměstnavatele městské policie 135 milionů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu