• Načítám...
>

Falešní bankéři nás dokážou připravit o veškeré úspory

  • 19. května 2022,
  • 13:42,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

V další reportáži se seznámíme s problémem, který v současnosti trápí i Pražany. Ti se často setkávají s voláním falešných bankéřů. Některé občany zvládli okrást i o sta tisíce. Na co byste si měli dát pozor, abyste o své úspory nepřišli také? Podívejte se.

Reklama

NESMÍ SE VYSÍLAT BEZ KONTROLY POLICIE.

Telefonát z banky, při kterém po vás někdo vyžaduje citlivé údaje. Tohle se v současnosti stává více a více Pražanům. Podvodník skrývající se pod telefonním číslem banky či dokonce policie volá lidem a je schopný je tak dokonale zmást, že nakonec podlehnou jeho nátlaku. Někteří občané tak už přišli o statisíce korun.

"Typicky tato činnost probíhá tak, že člověk je kontaktován údajným pracovníkem banky s tvrzením, že jeho účet je v nebezpečí, případně je narušen přístup k tomuto účtu. Je informován o tom, že bude volat pracovník policie, následně po ukončení hovoru s pracovníkem banky během pár minut volá údajný pracovník policie, který potvrdí tuto operativní legendu pracovníka banky a vyzve člověka, aby vybral veškeré své peníze a přes partnera banky je přeposlal ke kontrole," řekl Rudolf Pilát, komisař Služby kriminální policie a vyšetřování PČR.

Pokud tedy budete kontaktováni někým z banky, vždy buďte obezřetní.

"Pokud jste telefonicky kontaktováni osobou, která se vydává za pracovníka banky nebo pracovníka policie, vždy trvejte na osobním setkání. Do osobního setkání nevěřte, polemizujte, ověřujte si, zda se opravdu jedná o pracovníka banky nebo pracovníka policie. V této době buďte ostražití a nenechte se přemluvit k tomu, že váš účet v bance je napaden, případně hrozí nějaké nebezpečí ztráty vašich finančních prostředků," řekl Rudolf Pilát, komisař Služby kriminální policie a vyšetřování PČR.

Ověřit pravost volajícího je velmi jednoduché. Sami zavolejte na číslo, ze kterého vám bylo voláno.

"Často se může stát, že telefonní číslo neexistuje, případně se dovoláte někam, kde neví nic o tom, že by vás někdo kontaktoval. Nesdělujte nikomu sms s kódem k přístupu k vašemu internetovému bankovnictví. Nikomu ani nedávejte přístup k tomuto bankovnictví, ani ke svému počítači nebo případně ke kryptoměnám. Nikdo nesmí vyžadovat vaše osobní údaje po telefonu," řekl Rudolf Pilát, komisař Služby kriminální policie a vyšetřování PČR.

Pokud jste přesvědčováni, abyste vybrali své peníze z účtu a případně si vzali půjčku a poslali vše partnerovi volající osobě, jedná se většinou o bitcoinmat, ze kterého peníze už nikdy nedostanete.

"Neexistuje už žádná autorita, která by dokázala vaše peníze vrátit," řekl Rudolf Pilát, komisař Služby kriminální policie a vyšetřování PČR.

Důležité je tedy všechny informace ověřovat a pokud je to možné, vše řešit na osobní schůzce v bance.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu