• Načítám...
>

Jindřišská věž hostí výstavu Všechny krásy Prahy

  • 21. dubna 2022,
  • 8:34,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

V Jindřišské věži si mohou zájemci prohlédnout pražskou metropoli ze všech možných pohledů. Koná se tam totiž výstava s názvem Všechny krásy Prahy. K vidění jsou více i méně známá zákoutí hlavního města.

Reklama

David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy, nás už pravidelně provází zajímavými a mnohdy tajuplnými místy naší metropole. Tentokrát jsme za ním ale zavítali do prostor Jindřišské věže. Tam je totiž možné zhlédnout výstavu fotografií s názvem Všechny krásy Prahy a právě David Černý je kurátorem výstavy a dokonce i jedním z autorů. 

"Je to sedmý ročník výstavy, která se nazývá Všechny krásy Prahy. Zajímavé na ní je, že svým způsobem vznikla na sociální síti, protože je to na základě facebookového profilu Miluju Prahu, kam lidé posílají své fotky a před sedmi lety jsme si řekli, že by bylo fajn z té elektronické podoby ty fotky zhmotnit a někde je vystavit. Je vidět, že se to povedlo," řekl David Černý, kurátor a spoluautor výstavy.

Na výstavě se podílelo 12 fotografů a návštěvník může zhlédnout celkem 26 fotografií. K vidění jsou mimo jiné i fotografie nejnavštěvovanějších turistických cílů, kterými jsou bezpochyby Karlův most, Staroměstské náměstí nebo Pražský hrad. Návštěvník se ale může pokochat i méně známými pohledy na pražskou metropoli. Konkrétně David Černý přispěl do výstavy dvěma fotografiemi. 

"To je Břetislavova ulice, což je velice zajímavá ulice, která vede z východu na západ a málokdy do ní vstupuje sluníčko, protože je úzká a vede v tomto směru. Tohle je focené hodně brzy po ránu, kdy tam to sluníčko jde. A tohle je také úzká ulička, to je Zlatá ulička, kdy jsem zase fotil tu ulici, protože tam je dům U poslední lampy, což je takový dům, který může vidět jen někdo a na té fotce také není, protože ji nemůže každý vidět," řekl David Černý, kurátor a spoluautor výstavy.

Na výstavě jsou k dispozici i dvě skleněné vitríny, které nabízí pohled na historickou podobu Prahy. 

"To jsou obrázky, které namaloval Vincenc Morstadt ve 20. a 30. letech 19. století a je velmi zajímavé pozorovat ty obrázky, protože se vyznačoval tím, že vždy do těch typických obrázků Prahy domaloval ještě různé postavičky, takže můžete vidět, jak se ti lidé v té době oblékali, ale můžete vidět třeba i jejich pejska, dokonce je tam jeden obrázek ze Strahova, kde vidíte pasáčka ovcí," řekl David Černý, kurátor a spoluautor výstavy.

Fotografie budou po skončení výstavy vydraženy. Výtěžek aukce následně poputuje do Dětského domova v Unhošti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu