• Načítám...
>

Naučná stezka Lánská obora láká do malebné přírody

  • 29. dubna 2022,
  • 14:05,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Naučná stezka Lány prošla rekonstrukcí a návštěvníky nyní láká ve zcela novém kabátu. Projděte se malebnou přírodou a pozorujte místní zvěř v jejím přirozeném prostředí. To vše nabízí okružní trasa nedaleko obce Lány.

Reklama

V těsné blízkosti obce Lány mohou zájemci vyrazit na naučnou stezku s názvem Lánská obora. Stezka je nově zrekonstruovaná a seznámí nás s faunou, flórou a přírodními poměry chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

"Stezka je v dnešní době dlouhá zhruba 5, 5 kilometrů, záleží, kterou trasu zvolíte, protože samozřejmě trasa je značená, ale jsou zde další lesní cesty, takže je to poměrně atraktivní i pro ty lidi, kteří to navštěvují pravidelně, že si mohou zvolit třeba i trasu jinou nebo podobnou," řekl Miloš Balák, ředitel Lesní správy Lány.

Stezka začíná a končí nedaleko sídla Lesní správy Lány. Pro návštěvníky jsou na trase připraveny i vzdělávací tabule plné zajímavých informací. Asi nejoblíbenější částí stezky je potom malá ukázková obora, kde je možné pozorovat zvěř v jejím přirozeném prostředí.

"V naší ukázkové oboře, která je součástí Lánské obory, můžou vidět chovanou spárkatou zvěř, to jednak jelena sika Dybowského, daňka skvrnitého, zvěř mufloní a v jedné části této ukázkové obory, která je zvlášť, vidíme zvěř černou, která je zde nádherně vidět. Součástí té ukázkové obory je i takové drobné občerstvení a takový rybníček, kde mohou ti lidé vidět spoustu druhů ryb, které se běžně v našich rybnících vyskytují, ale i nevyskytují, protože tam máme třeba i tři kusy jeseterů," řekl Miloš Balák, ředitel Lesní správy Lány.

V rámci rekonstrukce došlo také k prodloužení stezky a návštěvníci se tak dostanou na další místo, které bezpochyby stojí za vidění. 

"Stezka se nám prodloužila, zhruba o jeden kilometr cesty tam a jeden kilometr samozřejmě cesty zpět, sem do míst, která se jmenují Pánova louka a jedná se o kaskádu čtyř rybníků. Zde byl také původní starý pramen pitné vody, kde bylo hodně návštěvníků, kteří sem chodili. Dříve tady byla i taková lávka, která těm návštěvníkům umožňovala k tomu pramenu chodit, ale protože je to v tak bažinatém prostředí, tak lávka v nějaké době ztratila svou funkčnost, prakticky shnila a my jsme ji nahradili takovým novým chodníkem, který umožňuje těm návštěvníkům k tomuto pramenu dojít. A voda je opravdu dobrá," řekl Miloš Balák, ředitel Lesní správy Lány.

Naučná stezka nabízí návštěvníkům pohled na čistou a ničím nerušenou přírodu. Terén stezky není nijak zvlášť náročný, naopak na procházku s dětmi je naprosto ideální. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu