• Načítám...
>

V Zoo Praha jsou již k vidění vzácní luskouni krátkoocasí

  • 15. května 2022,
  • 23:18,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Jeden z nejvýznamnějších dnů pro pražskou zoo v letošním roce je za námi. Veřejnost se konečně může podívat na pár luskounů krátkoocasých, kteří jsou v Indonéské džungli. My jsme samozřejmě u jejich slavnostního odhalení nechyběli.

Reklama

Po měsíční karanténě jsou již k vidění v pražské zoo luskouni krátkoocasí. Slavnostně je přivítali nejen návštěvníci a vedení zoo, ale také zástupci magistrátu. Pro všechny byl připraven i doprovodný kulturní program, o který se postaraly hlavně tanečnice, které předvedly tradiční tchajwanské tance.

"Ono už to jejich jméno napovídá, že jsou zvláštní a ta jejich zvláštnost spočívá především v tom, že mají tělo pokryté šupinami. Kdybyste je viděl někde přeběhnout v Africe nebo v Asii, tak si budete myslet, že to je asi nějaký plaz. Jsou to ale savci, kteří rodí mláďata, kojí je a podobně. Pro nás jsou ale ti luskouni významní nejen proto, že jsou opravdu zajímaví a pro takové ty zasvěcenější návštěvníky atraktivní, ale také proto, že jsou velmi vzácně chovaní," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Luskouni jsou ve volné přírodě velmi ohroženi lovem kvůli masu i svým typickým šupinám. Ty jsou užívány v tradiční čínské medicíně. Právě pražská zoo se snaží podporovat jejich chov a ochraňovat je ve volné přírodě, a to v Kamerunu i v jihovýchodní Asii. V našich podmínkách je jejich chov velmi náročný, první pokus byl v Zoo Praha již v minulém století, tehdy ale neúspěšný.

"Přicestoval k nám pár - samec Bao a samice Tang. Dá se říci, že už se adaptovali velice dobře, nejdůležitější je udržet teplotu, která se musí pohybovat kolem 25 - 26 stupni a vlhkost, která je 70 - 80 % a nesmí také kolísat. Nejhlavnější částí toho chovu je samozřejmě krmení. Oni přijeli se svojí krmnou dávkou, kterou v tchajpejské zoologické zahradě vymýšleli bezmála 20 let, než přišli na to, na čem ta zvířata udrží nebo je dokáží odchovat. Základem jsou včelí larvy a potom jsou další ingredience. Ta příprava je také speciální, trvá něco kolem hodiny, kdy se ty ingredience mixují, potom se to vaří ve vodní páře, chladí, odpoledne se to zase ohřívá," řekl David Vala, chovatel luskounů.

Luskouní cesta do Prahy nebyla z tchajwanské zoo úplně jednoduchá a musela se odkládat.

"My jsme požádali o pár luskounů pro pražskou zoo v průběhu naší zahraniční cesty do Tchaj-peje, našeho partnerského města a tam nám byl přislíben tento pár. Ale trvalo to poněkud déle, než jsme si původně představovali, protože to zdržel jednak covid, potom ta samice byla březí, takže se čekalo, až se to mládě odstaví, ale zase díky tomu víme, že máme plodnou samičku a že se třeba můžeme těšit, že tady budeme mít ještě další luskouny," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"My jsme to zde zahajovali i s panem velvyslancem Tchaj-wanu, je to i takový symbol spolupráce hlavního města Prahy s Tchaj-pejí a tito luskouni, jak jsem již říkal, jsou takovými velvyslanci, kteří budou spojovat naši kulturu," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pár luskounů je k vidění v části Indonéské džungle. Nejvíce aktivní jsou odpoledne mezi 12. a 14. hodinou nebo při krmení v půl čtvrté.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu