• Načítám...
>

Zastupitelé řešili kapacity na středních školách

  • 28. června 2022,
  • 13:34,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Zastupitelé hl. m. Prahy řešili na mimořádném červnovém jednání mimo jiné i nedostatečné kapacity na středních školách na území metropole. K tlaku na pražské školy se přidávají uprchlíci z Ukrajiny, ale i Středočeši. Zastupitelé schválili konkrétní body, které by měly školám pomoci.

Reklama

Praha řeší nedostatečné kapacity středních škol na území hlavního města. Zastupitelé projednávali konkrétní možnosti pomoci na mimořádném červnovém zasedání. 

"Ty důvody jsou v zásadě v této chvíli tři. Nastupující silné ročníky, které jdou na střední školu, s tím že ten vrchol by měl být za tři nebo čtyři roky a je potřeba to řešit už teď. Já si myslím, že teď už je pozdě. To je jedna věc. Druhá věc je právě veliké množství studentů ze středních Čech a třetí, to je úplně nový moment, to jsou studenti od ukrajinských válečných uprchlíků, kteří zůstávají v Praze a budou tady studovat," řekl Patrik Nacher, zastupitel hl. m Prahy.

"My jsme se na tom bodu dohadovali s panem poslancem Nacherem už minulé zastupitelstvo, bohužel to nebylo projednáno, protože potom se ten program posunul hluboko do noci, kdy už pan poslanec chyběl, takže na tom bodě byla shoda. Většina toho usnesení jenom potvrzuje procesy, které už probíhají. Například analýza potřeb byla zadána Institutu plánování a rozvoje už minulý rok, takže je potřeba skutečně počítat nejen s těmi ukrajinskými žáky, kteří jsou zmíněni specificky v tom usnesení, ale právě hlavně tedy s tou propojeností Prahy se Středočeským krajem," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Kvůli nedostatečným kapacitám musí studenti v Praze často volit i školy, které nebyly jejich původním cílem. 

"Řada těch dětí, která by se jinde v krajích dostala díky bodovému hodnocení, se bohužel v Praze nedostala, čili je to umocněno i tou ukrajinskou uprchlickou krizí, kde jsme v podstatě z těch dětí přijali zhruba nějakých 200, ale zhruba tak stejné množství nám čeká za branami, protože pro ně nemáme místa. Tím se ten přetlak v těch školských zařízeních dost přeplnil a my s tím reálně máme problém a nejsme v tomto směru sami, stejně jako ostatní Prahy," řekl Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Téma rozpoutalo v rámci jednání zastupitelstva plodnou diskuzi. Na konkrétních bodech pomoci se zastupitelé nakonec shodli napříč politickým spektrem. 

"Rada dostala několik úkolů, jednak vypracovat analýzu, potom iniciovat změnu školského zákona směrem ke vzniku těch spádových oblastí na půdorysu krajů a dále praktické věci, jak zajišťovat u soukromých škol, soukromých vlastníků a dalších subjektů další místa pro gymnaziální třídy," řekla Mariana Čapková, předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

Podle dat Cermatu je viditelný zásadní populační nárůst napříč celou republikou. Situace by se podle předpokladu mohla zlepšit po roce 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu