• Načítám...
>

Praha opět hledá letošní vánoční strom

  • 26. července 2022,
  • 14:45,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Česká metropole opět začíná hledat strom pro největší vánoční trhy na Staroměstském náměstí. A zapojit se může už tradičně i veřejnost. Jaká kritéria by měl vánoční strom splňovat, zjišťovala Dagmar Kopečková.

Reklama

Praha opět začíná hledat strom pro největší vánoční trhy, které se každoročně konají na Staroměstském náměstí. A tipy na potenciální vánoční stromy může už tradičně posílat úplně každý. Už podvanácté se totiž koná soutěž s názvem Hledá se strom. 

"Soutěž Hledá se strom jsme vymysleli proto, protože jsme chtěli získávat tipy na vánoční stromy pro Staroměstské náměstí v Praze, takže každý rok organizujeme, vyhlašujeme a lidé nám dávají tipy buď na stromy, které mají na zahradě a z nějakého důvodu už je chtějí pokácet a nebo mají třeba tip na strom na veřejném prostranství a my si pak samozřejmě zjišťujeme, zda je možné tento strom použít," řekla Hana Tietze, tisková mluvčí společnosti Taiko.

Zapojit se do soutěže může úplně každý dospělý člověk a nemusí být ani majitelem stromu. 

"Stačí, když nám dáte přesnou polohu toho stromu, ideálně nám pošlete fotografii, protože kolega je odborník a už po těch letech určí i podle fotografie hodně věcí, pak samozřejmě objíždí ty stromy, ty co si vytipuje, že by mohly být nejlepší a my si pak už zjišťujeme vše potřebné a případně jen dáváme vědět tomu tipaři, jaký je ten stav," řekla Hana Tietze, tisková mluvčí společnosti Taiko.

Samotný tipař také pochopitelně nenese žádné náklady. Ideálním stromem je smrk ztepilý. Splňovat by ale měl několik kritérií. 

"To první je, že strom by měl být samozřejmě hezky rostlý a rovnoměrně větvený. To znamená, že většinou to bývá solitér, rostlý ne někde, kde je krytý dalšími keři nebo stromy. Strom by měl mít určitě aspoň takových 22 metrů, protože my ho pak samozřejmě ještě o kus zkracujeme, zužujeme. Dva metry jdou do země do jímky na Staroměstském náměstí, ale samozřejmě nějakou výšku mít musí, aby byl dobře vidět pro všechny. Staroměstské náměstí je přeci jen velké. Musí být dobře dostupný pro těžkou techniku, to znamená, že přijedeme tím velikým americkým tahačem, máme jeřáb, strom se samozřejmě musí pokácet tak, že nesmí spadnout, nesmí být poškozený, takže abychom se k němu dobře dostali. A ta třetí podmínka je, že dendrologové musí určit, že je ten strom zdravý," řekla Hana Tietze, tisková mluvčí společnosti Taiko.

Strom může také růst kdekoli v České republice. Například loňský vánoční strom byl přivezen z Libereckého kraje. Zájemci mohou zasílat fotografie a popis stromu na email info@taiko.cz, a to až do 30. září. Vítěz obdrží tradičně symbolickou finanční odměnu. Více informací najdou zájemci na www.trhypraha.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu