• Načítám...
>

Protipožární pravidla je potřeba dodržovat

  • 10. srpna 2022,
  • 12:50,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Dbát opatrnosti a dodržovat protipožární opatření je potřeba a to zejména v těchto horkých letních dnech. Respektovat bychom měli několik základních pravidel a to jak v přírodě, tak i když odcházíme z domu.

Reklama

V souvislosti s rozsáhlým lesním požárem v Českém Švýcarsku hasiči stále častěji upozorňují na ohleduplnost v přírodě. Obzvlášť v horkých letních dnech může například takový nedopalek cigarety způsobit obrovské problémy.

"Určitě nejdůležitější je prevence, ohleduplnost vůči té přírodě, pro kuřáky doporučení na odhazování cigaret, protože to v tomto teplém počasí může být zásadní problém. I všímavost, když vidíme nějaký kouř, jít to prověřit zblízka, než hned volat hasiče. I tady na sídlišti se může stát, že na těch přilehlých parcích nebo v přírodě může někdo grilovat, takže to prověřit," řekl Jiří Košárek, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov.

Důležité je také respektovat zákazy rozdělávání ohně ve volné přírodě. Ty se totiž vztahují také například na grilování na loukách a v lesích. Nejen v přírodě ale musíme dbát bezpečnosti. Protipožární pravidla bychom měli dodržovat, i když odcházíme z domu.

"Vypnout všechny elektrospotřebiče, kromě lednice samozřejmě. Pokud tam máme potraviny, tak ji vypínat nebudeme a nemusíme. Ale počítače, veškeré nabíječky, televize. Dá se říci vše, co není nezbytně nutné, je potřeba odpojit, protože ta elektroinstalace může zahořet. Za mě je určitě dobré, aby si všichni pořídili domů do kuchyně nějakou elektronickou požární signalizaci, takzvaný kouřový pípák. Není to drahá investice, bavíme se v řádech sto korun a může to zachránit lidský život," řekl Jiří Košárek, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov.

Mimo to hasiči doporučují mít doma i hasicí přístroj, popřípadě další věci, které nám mohou pomoci v případě vzniku požáru.

"Hasící rouška, takzvaná hasící deka do kuchyně, když se vaří, když se smaží na pánvi na oleji a došlo by k zahoření toho oleje. Ten se v žádném případě nesmí hasit proudem vody, protože by došlo k chemické reakci a k velkému výbuchu. Dá se to přirovnat k výbuchu. Hrozí rozšíření požáru, popáleniny. Je to velice nebezpečné, na to se právě může použít ta rouška nebo navlhčená deka, ručník a nebo přikrýt pokličkou," řekl Jiří Košárek, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov.

Určitá pravidla musíme dodržovat i v bytových domech. Zejména věci odložené na chodbách mohou hasičům znepříjemnit případný zásah.

"Skladování věcí před vchodem do bytu na chodbách. Krabice, kola, kočárky, koloběžky. Některé rodiny mají dvě nebo tři děti, představte si, že tam máte kolo, koloběžku a ještě kočárek. To může být v této situaci velice nebezpečné při úniku a i pro ty zasahující hasiče. To zakouření je tak silné, že si nevidíte na konec ruky a představte si, že tam zakopnete o nějakou koloběžku a může nastat veliký problém," řekl Jiří Košárek, velitel Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 11 – Chodov.

Problémem, se kterým se hasiči setkávají při svých výjezdech zejména na sídlištích, jsou špatně zaparkovaná auta, která brání v průjezdu. Vždy bychom proto měli parkovat pouze na vyhrazených parkovacích místech a dodržovat minimálně tří metrový prostor na průjezd.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu