• Načítám...
>

Lachtan Eda už je puberťák

  • 1. září 2022,
  • 10:27,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V pražské zoologické zahradě baví návštěvníky lachtan Eda. Ten se teď po úmrtí svého otce Melouna musí naučit postavit na jeho místo vůdce smečky. Eda má už tři roky a podle chovatelů u něj klepe puberta na dveře. Občas se mu sice nechce poslouchat, ale jinak je na dobré cestě stát se alfa samcem, jak se patří.

Reklama

Zvládne kontrolu zubů, nechá se prohlédnout i na břiše a také zvládá pozdravit nebo se dokonce stydět. Tím vším už ve smečce ostatních baví návštěvníky i lachtan Eda. Ten má v současnosti tři roky. Ovšem podle chovatelů se už na něm projevuje síla dospívání.

„Pohlavně dospívají okolo toho pátého - šestého roku, takže on je teď vlastně v takové lachtaní pubertě. Ale je moc šikovný, se zájmem o cvičení a samozřejmě už začíná postupně přerůstat samice. Zatím to na samice zkouší. Ještě nemá takovou převahu, občas to od nějaké schytá, ale v té skupině je určitá hierarchie a on, jak bude postupně dospívat a sílit, je za chvilku vlastně přepere a ty samice budou vědět, že nemá smysl se s ním pouštět do křížku," říká chovatelka Helena Rosypalová. 

Pražská zoologická zahrada si lachtana Edu nečekaně nechala, bude ve skupině sloužit jako chovný alfa samec. Před prázdninami totiž lachtaní řady opustil Edův otec - sameček Meloun. Své dovednosti Eda předvádí skoro denně společně s ostatními během komentovaného tréninku.

„Trénujeme hlavně poslušnost, protože s tím věkem i souvisí to jeho chování. Je to jako s dětmi. Takže akorát určujeme ta pravidla, která on pochopí. Souvisí s tím trošku ta neposlušnost, takže to s ním stále opakujeme a učíme ho i nové věci. Jak říkám, jeho to baví a kdo si hraje, nezlobí,“ dodává chovatelka Rosypalová.

Eda je vnukem dobře známého lachtana Gastona, který uhynul během povodní v roce 2002 a stal se tak jejich symbolem. Součástí čtyřčlenné lachtaní skupiny je i jeho matka Abeba a také samice Ronja a Daisy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu