• Načítám...
>

V Praze byly instalovány lampy připomínající strom

  • 8. září 2022,
  • 21:26,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V šesté městské části je od září o dva klasické stožáry veřejného osvětlení méně. Místo nich tam pilotně stojí tzv. zelené lampy, které jsou kromě svítidel osazeny dalšími prvky pozitivně zlepšujícími prostředí ve městě: květináči s popínavými rostlinami, lavičkou a také dnes populárními mlžítky, které ještě čeká napojení na vodní řad. Projekt, který zaštítila městská společnost Technologie hl. města Prahy (THMP), byl inspirován lampami ze Singapuru.

Reklama

Takzvané zelené lampy testují na území Prahy Technologie hlavního města Prahy. Nový typ veřejného osvětlení mohou Pražané ozkoušet v Praze 6 v Dejvické ulici a také v blízkosti stanice metra Hradčanská.

"Tyto zelené lampy vznikly inspirací v Singapuru, kdy je snahou dostat zeleň do centra města, na místa, kde doposud tato zeleň nerostla. Jedná se o ocelovou konstrukci, po které rostou popínavé rostliny, stožár té ocelové konstrukce je zasazen do květináče s hlínou a tam jsou zasazeny rostliny. Těch rostlin je celkem 5 druhů. Tato ocelová konstrukce dosahuje výšky pěti metrů a je osazena dvěma ledkovými svítidly o příkonu 28 wattů. Na těchto místech na ulici Dejvická a na ulici Hradčanská byly původně umístěny dva původní stožáry veřejného osvětlení, to znamená, že došlo k plné náhradě z hlediska světelných parametrů namísto těchto dvou stožárů a tím, že původní sodíkové výbojky o příkonu 150 wattů byly nahrazeny novými ledkovými svítidly, dochází i k úspoře elektrické energie," řekl Tomáš Novotný, místopředseda představenstva THMP.

Podle Prahy 6 byly lokace pro umístění lamp vybrány na místech, kde je velmi komplikovaná či skoro nereálná výsadba stromů. Cílem však není nahrazovat živé stromy, ale umisťovat zeleň tam, kde by to nebylo jinak možné. Pokud se pilotní projekt osvědčí, nevylučuje městská část ani magistrát rozšíření těchto lamp i do dalších míst v metropoli.

"Pakliže tady bude spokojenost jak radnice městské části, tak občanů a ten projekt se uchytí a přinese, co si od něj slibujeme. To znamená přinesení více zeleně do centra města, ale i neobvyklé řešení osvětlení, tak se počítá s tím, že by se to i případně třeba modifikovalo, co se týká toho vizuálu, s tím, že celá ta investiční akce vyšla zhruba na půl milionů korun jako prototypní řešení, nicméně v tom jsou již obsažena ta ledková svítidla. V případě, že by se šlo do nějakého produkčního režimu, tak předpokládáme, že to bude stát mnohem méně," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Popínavé rostliny vypěstovala pro potřebu zelených lamp Česká zemědělská univerzita. Předpokládá se, že v průběhu příštího roku by zeleň měla popínat již celou konstrukci lampy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu