• Načítám...
>

Praha dá kvůli inflaci na pomoc občanům 266 milionů korun

  • 9. září 2022,
  • 13:59,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Zastupitelstvo hl. m. Prahy na zářijovém jednání schválilo první část dříve ohlášeného balíčku pomoci Pražanům. Jedná se o poskytnutí dotací městským částem v celkové výši 266 milionů korun.

Reklama

Zastupitelé na svém posledním jednání v tomto volebním období schválili balíček pomoci Pražanům. Ten má občanům pomoci finančně zvládnout těžší časy. Na pomoci se dohodly všechny zastupitelské kluby napříč politickým spektrem. Tato lokální podpora má podle primátora doplnit pomoc od státu.

"Je balíček pomoci, v rámci kterého jsou příspěvky v oblasti školství," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Jedná o poskytnutí dotací městským částem v celkové výši 266 milionů korun na opatření pro pražské domácnosti ohrožené inflací na letošní rok. Pomoc bude prostřednictvím škol určena na uhrazení stravného, školného, družiny a klubových činností nebo pro fond solidarity škol, případně také na sociálního pedagoga do škol.

"Vyzýváme všechny Pražany, kteří jsou v nouzi, aby požádali o pomoc prostřednictvím ředitelů a ředitelek mateřských škol, základních škol a středních škol. Mohou dostat až 50 tisíc korun ročně a to platí už od 1. října. Co se týká ostatních, tak od 1. ledna platí, že mohou získat přes příspěvek na sociální služby a přes doplnění příspěvku na bydlení až 30 tisíc korun za rok," řekl Jan Čižinský, zastupitel hl. m. Prahy.

"Je to v tuto chvíli velmi důležité. Sami víme, jaká je ta situace. Jsme v každodenním kontaktu s Pražany, s rodiči, ale i se seniory a já jsem strašně ráda, že jsme na tuto skupinu nakonec nezapomněli, že jsme i pro ně připravili balíček pomoci. Jediné, co mě mrzí, že ta pomoc začne až 1. ledna," řekla Alexanda Udženija, zastupitelka hl. m. Prahy.

Nejvyšší příspěvek dostane Praha 4, která je největší městskou částí. Z magistrátu jí připutuje dvacet čtyři a půl milionu korun. Druhou nejvyšší částku obdrží radnice Prahy 5, která dostane téměř dvaadvacet milionu korun. Něco málo přes dvacet milionů korun pak dostanou jak radnice Prahy 8, tak i desátá městská část.

"My jsme chtěli poprosit Pražany o takovou národní solidaritu, aby ti, co si to mohou dovolit, aby pomohli lidem, když vidí, že jsou v nouzi," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Zastupitelé navíc rozhodli i o tom, že hlavní město pomůže seniorům a sportovním klubům, které se zaměřují na práci s mládeží.

"Mnoho dětí, které by jinak, možná, přestaly se sportem. A to navýšení pro starobní důchodce, invalidní seniory, důchodce, osoby pečující o ně a další, že tam byly zařazeny. Že po nějaké krátké diskusi jsme našli kompromis, aby tyto naše další návrhy byly podpořeny a prošly celou shodou zastupitelstva," řekl Ondřej Prokop, zastupitel hl. m. Prahy.

Další formy pomoci ze strany města jsou příspěvek organizaci Člověk v tísni v rámci akce Milostivé léto II a také zřízení poradenské linky k pomoci s úsporou energií. Veškeré informace k jednotlivým formám pomoci naleznou zájemci na stránkách pomocprazanum.praha.eu a také na telefonní lince 800 100 100.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu