• Načítám...
>

DP daruje staré tramvaje na Ukrajinu, zároveň nakoupí nové

  • 20. září 2022,
  • 11:44,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Dopravní podnik hlavního města Prahy daruje 20 vyřazených tramvají a dva autobusy do ukrajinských měst. Na tiskové konferenci to v pondělí sdělil primátor Zdeněk Hřib.

Reklama

Dopravní podnik hlavního města Prahy pošle prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni 20 vyřazených tramvají a dva autobusy na Ukrajinu. Důvodem je obnova tamějšího vozového parku po ostřelování a bombardování ze strany Ruské federace.

"Je to věc, která je nezbytná k tomu, aby se odstartovala ta obnova těch měst a ti uprchlíci se mohli od nás vrátit zpět domu, což věřím, že je společný zájem všech. Proto jsme se rozhodli, že darujeme tramvaje, které se na Ukrajině často používají, do města Charkov, to je město, které bylo v té oblasti, která byla nedávno vyčištěna od okupantů a autobusy budou směřovat do západoukrajinského města Chmelnyckyj," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Je to tedy 20 tramvajových vozů, 5 T3 a 15 T6, které byly v posledních letech vyřazeny. Teď jsou odstaveny v Hloubětíně. My se jich z toho důvodu potřebujeme co nejrychleji zbavit, aby v rámci prací, které probíhají na vozovně, tak aby se tam uvolil plac," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pražský Dopravní podnik má podle ředitele Petra Witowskeho zařizovat pouze nakládku a o samotnou přepravu se postará právě organizace Člověk v tísni.

"Celou dopravu i zprovoznění hradí ten přijímající dopravní podnik, to znamená dopravní podnik města Charkova. My očekáváme, že všechny ty vozy, jak ty tramvaje, tak ty autobusy, tam nepůjdou najednou, ale půjdou tam v několika dávkách. Nevíme, kdy začneme, protože hodně záleží na bezpečnostní situaci na místě samém," řekl Petr Witowski, ředitel DP hl. m. Prahy.

"Člověk v tísni bude tuto akci podporovat administrativně a monitoringem celé situace na místě v Charkovské oblasti," řekla Jana Toužimská, zástupkyně ředitele pro Východní oblasti a Balkán, Člověk v tísni.

Dopravní podnik plánuje také nákup nových tramvají, ty prý Praha potřebuje kvůli rozrůstajícímu se počtu nových tratí.

"Minimálně 40 kusů tramvají musíme nakoupit, proto jsme se rozhodli zadat podniku vypsání veřejné zakázky na nákup minimálně 40 tramvají, maximálně až 200 tramvají. Pravděpodobně to vypíše Dopravní podnik hl. m. Prahy, s tím, že závazně se zasmluvní pouze 40," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Dopravní podnik by měl podle náměstka a radního pro dopravu Adama Scheinherra vypsat zakázku na nové tramvaje co nejdříve a to kvůli výzvě ministerstva dopravy, kterou připravuje v rámci Národního plánu obnovy. Tam jsou alokovány peníze na nákup dvaceti nových nízkopodlažních tramvají. Vyčerpat se musí do konce roku 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu