• Načítám...
>

Na magistrát se letos chce dostat 22 politických subjektů

  • 21. září 2022,
  • 19:45,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Kdo usedne v zastupitelských křeslech po komunálních volbách? I o tom budeme v pátek a v sobotu rozhodovat. My vám přinášíme obsáhlý přehled lídrů hlavních kandidátek, kteří by se rádi po volbách viděli ve vedení města.

Reklama

Již tento pátek a sobotu budeme kromě obecních zastupitelstev rozhodovat také o novém složení vedení hlavního města Prahy. Pražané mají na výběr z celkem dva a dvaceti politických subjektů. O post primátora se bude ucházet i současná hlava metropole, Zdeněk Hřib.

"Našimi šesti vlajkovými projekty, které máme pro Prahu zakotvené v našem programu, je to především masivní výstavba městského nájemného bydlení, protože i přes to, že se v Praze povoluje rekordní počet nových bytů, tak jejich ceny bohužel stále neklesají. Chceme také revitalizovat stávající sídliště, která se bohužel v minulých letech za předchozích politických reprezentací hodně zanedbávala, chceme investovat do tramvajového okruhu, který propojí tramvajovou tratí právě ty části vedle sebe, tak aby se nemuselo všude jezdit přes centrum. Řešíme i tu energetickou krizi v dlouhodobém horizontu, to znamená máme schválený klimatický plán, z něj chceme zrealizovat opatření, jako je například výstavba bioplynové stanice, kde se bude biometan vyrábět z odpadu," řekl Zdeněk Hřib (Piráti), kandidát do ZHMP a lídr kandidátky.

V současné koalici ve vedení města je také sdružení Praha Sobě, i jejich lídr by se rád viděl ve vedení Prahy.

"Kandidujeme s tím, že máme přesnou vizi, máme vizi dopravy, která bude fungovat jako celek. Předpokládá to přípravu a budování toho okružního metra O. To, co chceme, je chránit sídliště. Ta by se neměla zahušťovat, to znamená sídlištím bychom měli dát tu ochranu, která jim náleží, aby nepřicházela o tu zeleň, což je to, co tvoří příjemný život na sídlišti. Přicházíme i Pražanům na pomoc. Teď je velikou výzvou, aby Pražané nepřicházeli o bydlení a my přicházíme s naprosto konkrétní pomocí za miliardu, kdy přes školy a školky budeme pomáhat rodinám," řekl Jan Čižinský (Praha Sobě), kandidát do ZHMP a lídr kandidátky.

O post primátora usiluje i současný náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu za TOP 09. Nyní ale Petr Hlaváček kandiduje jako lídr za Starosty a nezávislé.

"My v pražských podmínkách máme program o komplexním městě, ale teď hodně akcentujeme nadále dostupné bydlení, životní prostředí, ale především energetiku. Máme projekt energocentra, který vnímáme, že je součást našeho celostního přístupu k městu. Určitě všechny ty věci, které si neseme z minulého období - bydlení, životní prostředí, to, jak město vypadá," řekl Petr Hlaváček (nezávislý za STAN), kandidát do ZHMP a lídr kandidátky.

Právě tyto tři subjekty, tedy Piráti, Praha Sobě a hnutí STAN by se ani v novém volebním období nebránily společné koalici. Mimo těchto bude o vedení města usilovat i bývalý primátor Bohuslav Svoboda z ODS. Právě Občanští demokraté kandidují v Praze jako uskupení SPOLU se stranami TOP 09 a KDU-ČSL.

"Zásadně a principiálně Praha skutečně umírá, nedá se to nazvat jinak. Za poslední čtyři - respektive osm let se nic velkého v Praze nestalo a přitom je to velkoměsto. V tuto chvíli si myslím, že nejpodstatnější je vložit se do dopravy, včetně dopravního parkování a vložit se do bydlení," řekl Bohuslav Svoboda (ODS), kandidát do ZHMP a lídr kandidátky SPOLU.

Ambici usednout do křesla primátora má také současný opoziční zastupitel a též poslanec Patrik Nacher z hnutí ANO.

"My se budeme muset věnovat i těm tématům, která přesahují do toho celostátu, v tomto případě je to ekonomická situace těch lidí. To znamená na jedné straně je podpora ve vztahu k těm zvyšujícím se cenám, chceme minimálně udělat to, že chceme zastavit toto zdražování a hledat úspory v chodu města. A pak jsou to klasické věci, jako je tématika bydlení, chceme přijít s projektem rekolaudace nebytových prostor - zejména v centru města, které by se zase zpět vrátily na byty, to znamená opačně to, co bylo v 90. letech. Jednat se státem o dokončení vnějšího obchvatu, samozřejmě i vnitřního, ale důležité, na to se zapomíná, jsou také radiály," řekl Patrik Nacher (ANO), kandidát do ZHMP a lídr kandidátky.

Návrat do zastupitelstva plánují také sociální demokraté a Zelení v nové koalici Solidarita. Ti by ve vedení města rádi viděli ženu.

"Absolutní prioritou bude zvládnout tu krizi, čeká nás velice těžká zima a my jsme odhodlaní použít městský rozpočet také k tomu, aby žádný člověk neupadl do naprosto neřešitelné situace, aby nikdo neměl hlad, zimu, aby lidé nežili v absolutních problémech. Zaměřujeme se na to, že zisky z energetických firem použijeme na masivní sociální programy, v obecnosti budeme posilovat platy městských zaměstnanců, budeme rozšiřovat sociální služby, budeme mít některé sociální programy na obědy, na kroužky," řekla Anna Šabatová (nezávislá za Solidaritu), kandidátka do ZHMP a lídryně kandidátky uskupení Solidarita.

V zastupitelských křeslech by se rádi viděli i lídři za hnutí Svoboda a přímá demokracie. Ti v minulých volbách získali jen tři a půl procenta a na magistrát se tedy nedostali. Letos své štěstí zkouší ve spojení s Trikolorou a hnutím PES. 

"My máme hlavní prioritu zlevnit a zkvalitnit život Pražanů. Co nyní všechny Pražany tíží, nejen Pražany, ale celou zemi a celý národ, jsou drahé energie. Takže chceme zajistit levné energie formou přímých nákupů, ať už plynu nebo elektrického proudu, dále bychom rádi zlevnili veškeré poplatky, které jsou v gesci hlavního města Prahy, protože bychom rádi, aby Pražané měli co nejvíce peněz ve svých peněženkách a nemuseli zbytečně utrácet. V žádném případě, oni sami to deklarují, nepůjdeme do koalice s Piráty nebo s Prahou Sobě, nebo co jsou Spojené síly pro Prahu," řekl Milan Urban (SPD) - kandidát do ZHMP a lídr kandidátky uskupení SPD, Trikolora a PES.

Kvůli údajně špatné dopravní situaci v Praze vzniklo hnutí Motoristé sobě. Ani to si nedovede představit spolupráci s Piráty či Prahou Sobě.

"Praha v posledních čtyřech letech zažila doslova takový aktivistický nálet různých zelených politiků a politik, které jdou v mnohém proti potřebám a možnostem lidí, kteří v Praze žijí. Ta doprava a motorismus je takový leitmotiv. My totiž víme, že automobilová doprava a parkování jsou nejpalčivější problémy, které to město trápí. To je bez debat jednoznačné. Proto to my máme jako leitmotiv, hlavní bod naší aktivity. Nyní si teď všichni osvojují programová hesla z našeho programu, všichni řeší jednotnou parkovací kartu, všichni řeší skutečně levné MHD, všichni řeší odstranění zbytečných cyklopruhů a takové věci. To znamená, že všechny tyto strany už si náš program zvolily. Oni ukazují, kdo je náš koaliční potenciál," řekl Petr Macinka (Motoristé sobě) - kandidát do ZHMP a lídr kandidátky.

Volební místnosti se otevřou již v pátek ve čtrnáct hodin, otevřeny budou do desáté večerní. V sobotu můžete k volbám vyrazit mezi osmou ranní a čtrnáctou hodinou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu