• Načítám...
>

Kolbenova vila se otevřela veřejnosti zážitkovou výstavou

  • 27. září 2022,
  • 18:07,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

U příležitosti 160. výročí od narození českého Elona Muska Emila Kolbena bude vůbec poprvé zpřístupněna jeho vila v Hradešínské ulici na pražských Vinohradech. Pro návštěvníky je tam přichystaná zážitková výstava, kde nechybí komiksy.

Reklama

Letos uplynulo 160 let od narození Emila Kolbena - jednoho z nejvýznamnějších českých elektrotechniků a podnikatelů. Jeho život má přiblížit interaktivní výstava v jeho červené vile na Vinohradech. Ta je tak vůbec poprvé zpřístupněná veřejnosti.

"Tato výstava je zaměřená především na mladé lidi, chceme připomenout a oživit jeho odkaz mladým lidem, kteří už bohužel nevědí, kdo to byl pan Kolben a zvolili jsme takovou formu, která je pro ně zřejmě nejpřístupnější," řekl Mirek Jiřík - vedoucí projektu výstavy Emil Kolben 160.

Návštěvník se jednoduše prochází Kolbenovou vilou, kde v pěti místnostech odhaluje nejdůležitější milníky jeho života.

Příběh Emila Kolbena je v jeho "červené vile" vyprávěn formou komiksu. A právě ten slouží jako nápověda pro řešení interaktivních her. 

"Zde se nacházíme v místnosti, kde je scéna, kde se rozhoduje o tom, kdo postaví v Praze první elektrárnu v Holešovicích, zdali to bude Emil Kolben nebo František Křižík. Zde vidíme stůl, na kterém jsou argumenty vizualizované a úkolem je rozdělit je na správné strany. Argumenty pro pana Kolbena a pro pana Křižíka. Nápovědy, indicie jsou samozřejmě v textu, ta úloha není úplně triviální. Pokud se vám to podaří správně rozdělit, něco se stane interaktivního, získáte kód, který potom zadáváte do hry," řekl Mirek Jiřík - vedoucí projektu výstavy Emil Kolben 160.

Celá výstava je koncipována jako vzdělávací úniková hra. Ta prověří především vaše historické znalosti a postřeh. Nechybí vědomostní rébusy nebo interaktivní exponáty. 

"Je zde pět místností, dají se navštívit v různém pořadí, tak jak to komu vyhovuje, v každém něco vyřešíte a na konci vás čeká malá odměna," řekl Mirek Jiřík - vedoucí projektu výstavy Emil Kolben 160.

Kolbenova vila s interaktivní výstavou bude pro návštěvníky zpřístupněna až do konce listopadu. Pro účast je ale třeba se objednat na konkrétní čas a to na webových stránkách emilkolben.com. Maximální počet pro jednu skupinu účastníků je 10 osob.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu