• Načítám...
>

Kolbenova vila se otevřela veřejnosti zážitkovou výstavou

  • 27. září 2022,
  • 18:07,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

U příležitosti 160. výročí od narození českého Elona Muska Emila Kolbena bude vůbec poprvé zpřístupněna jeho vila v Hradešínské ulici na pražských Vinohradech. Pro návštěvníky je tam přichystaná zážitková výstava, kde nechybí komiksy.

Reklama

Letos uplynulo 160 let od narození Emila Kolbena - jednoho z nejvýznamnějších českých elektrotechniků a podnikatelů. Jeho život má přiblížit interaktivní výstava v jeho červené vile na Vinohradech. Ta je tak vůbec poprvé zpřístupněná veřejnosti.

"Tato výstava je zaměřená především na mladé lidi, chceme připomenout a oživit jeho odkaz mladým lidem, kteří už bohužel nevědí, kdo to byl pan Kolben a zvolili jsme takovou formu, která je pro ně zřejmě nejpřístupnější," řekl Mirek Jiřík - vedoucí projektu výstavy Emil Kolben 160.

Návštěvník se jednoduše prochází Kolbenovou vilou, kde v pěti místnostech odhaluje nejdůležitější milníky jeho života.

Příběh Emila Kolbena je v jeho "červené vile" vyprávěn formou komiksu. A právě ten slouží jako nápověda pro řešení interaktivních her. 

"Zde se nacházíme v místnosti, kde je scéna, kde se rozhoduje o tom, kdo postaví v Praze první elektrárnu v Holešovicích, zdali to bude Emil Kolben nebo František Křižík. Zde vidíme stůl, na kterém jsou argumenty vizualizované a úkolem je rozdělit je na správné strany. Argumenty pro pana Kolbena a pro pana Křižíka. Nápovědy, indicie jsou samozřejmě v textu, ta úloha není úplně triviální. Pokud se vám to podaří správně rozdělit, něco se stane interaktivního, získáte kód, který potom zadáváte do hry," řekl Mirek Jiřík - vedoucí projektu výstavy Emil Kolben 160.

Celá výstava je koncipována jako vzdělávací úniková hra. Ta prověří především vaše historické znalosti a postřeh. Nechybí vědomostní rébusy nebo interaktivní exponáty. 

"Je zde pět místností, dají se navštívit v různém pořadí, tak jak to komu vyhovuje, v každém něco vyřešíte a na konci vás čeká malá odměna," řekl Mirek Jiřík - vedoucí projektu výstavy Emil Kolben 160.

Kolbenova vila s interaktivní výstavou bude pro návštěvníky zpřístupněna až do konce listopadu. Pro účast je ale třeba se objednat na konkrétní čas a to na webových stránkách emilkolben.com. Maximální počet pro jednu skupinu účastníků je 10 osob.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu