• Načítám...
>

Pražské gorily už dovádějí v novém pavilonu

  • 28. září 2022,
  • 19:45,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V Den české státnosti Zoo Praha slavnostně otevřela nový pavilon goril pojmenovaný jako Rezervace Dja. I přes hustý déšť si tuto událost nenechaly ujít davy lidí. Pásku přestřihli ředitel zoo Miroslav Bobek, zástupci hlavního města a známé osobnosti ze světa kultury a sportu.

Reklama

V Zoo Praha byl oficiálně otevřen nový pavilon goril. Událost si nenechali ujít kmotři stavby - herecký pár Zlata Adamovská a Petr Štěpánek, zpěvačka Lucie Bílá či bývalý reprezentační fotbalista Karel Poborský. Spolu s nimi slavnostní pásku přestřihli i primátor Prahy Zdeněk Hřib a jeho náměstkyně Jana Plamínková.

"Pražská zoo je dlouhodobě vyhodnocovaná jako jedna z nejlepších na světě. Pochopitelně se chceme na té špici udržet, k tomu jsou nutné takto veliké investice. Toto je nyní ten nejmodernější pavilon pro gorily na celé téhle planetě. Já myslím, že si to pražská zoo určitě zaslouží a věřím, že i ten prostor pro návštěvníky, který je tady významně větší, než v té původní expozici tam dole, bude to, co se bude Pražanům líbit," řekl Zdeněk Hřib - primátor hl. m. Prahy.

Nový pavilon goril nese název Rezervace Dja podle konkrétní oblasti v Kamerunu, kde Zoo Praha od roku 2013 realizuje svůj projekt Toulavý autobus. Díky důkladné znalosti tamních reálií se do pavilonu podařilo přenést věrohodnou atmosféru afrického venkova i tropického deštného lesa.

"Pan ředitel Bobek je pro nás politiky trošku úporný, protože on má opravdu svou vizi a jde si za ní. Snaží se z ní vybudovat jednu z těch opravdu nejlepších zoo světa. Ono se mu to povedlo, je to samozřejmě pro politiky těžké, protože pražský rozpočet je omezený a my musíme zvažovat, na co se ty peníze dají," řekla Jana Plamínková - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Kromě goril včetně nového páru samce Kisuma a samice Duni zde své domovy nalezla i další zvířata. Například guerézi, kočkodani či kaloni.

"Současně jsem děkoval všem, kdo nám pomáhá s ochranou goril v Africe. To je strašně důležité, s tím pavilonem to bezprostředně souvisí a do jisté míry ten pavilon tady proto také je. Ty gorily v něm jsou velvyslanci divoké přírody," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Celý objekt nového pavilonu se budoval tři roky. Náklady na výstavbu dosáhly 300 milionů korun. K největšímu pavilonu v zoo vedou lávky od výběhu žiraf a od slonů. Vznikl zde i nový vchod do zoologické zahrady. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu