• Načítám...
>

Armáda ČR oslavila výročí vzniku spojovacího vojska

  • 9. října 2022,
  • 22:33,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

U Národního památníku na Vítkově se uskutečnil slavnostní nástup u příležitosti 105. výročí spojovacího vojska AČR. U této příležitosti převzal funkci ředitele Agentury komunikačních a informačních systémů plukovník Generálního štábu Jan Jelínek, který dosud působil jako náčelník štábu. Akce se zúčastní Ministryně obrany ČR Jana Černochová, náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka nebo ředitel Sekce komunikačních a informačních systémů brigádní generál Petr Šnajdárek.

Reklama

Vojáci si připomněli 105. výročí spojovacího vojska Armády České republiky. Na čestném dvoře národního památníku na Vítkově se uskutečnil slavnostní nástup. 

"Spojovací vojsko patří mezi to nejdůležitější, co v armádě máme. Ty úkoly jsou jak do té vojenské části, tak do té civilní části a ne nadarmo se říká, že bez spojení není velení, takže vlastně na nich stojí všechny ty další úkoly, které následují," řekla Jana Černochová - Ministryně obrany ČR.

U této příležitosti slavnostního nástupu byl také jmenován nový ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů. Tím se stal plukovník generálního štábu Jan Jelínek.

"Mně se splnil jeden z mých velkých snů a cílů. Takže když se ptáte, co to pro mě znamená, je to nejvyšší místo, které jsem mohl zaujmout v tom, co jsem si ve své kariéře vymezil," řekl Jan Jelínek - nový ředitel AKIS.

Do budoucna chce nový ředitel komunikačních a informačních systémů především stabilizovat personál.

"Ti neviditelní bojovníci, kteří jsou v armádě, tak je jich nedostatek. On jejich nedostatek je v celé České republice. Všichni se pereme v jednom rybníčku, přetahujeme se o ty odborníky a já budu doufat, že se nám podaří Agenturu KIS představit a staneme se konkurenceschopní a naopak ty lidi nabereme," řekl Jan Jelínek - nový ředitel AKIS.

Jelínek tak nahradil odstupujícího Jaroslava Prause, který v armádě strávil 41 let. Ve funkci ředitele působil od ledna 2020. 

"Je to těžké hodnotit, protože 41 let se těžko hodnotí dozadu. Největší úspěch je to, že nás není moc vidět, že naše práce je v pozadí a všichni jsou spokojeni a o nás nikdo nemluví. Tím pádem vím, že když se o nás nemluví, že vše funguje," řekl Jaroslav Praus - odstupující ředitel AKIS.

Jestli Praus odejde do civilu nebo v resortu zůstane, třeba jako civilní zaměstnanec, to ještě on sám rozmyšlené nemá. I proto, že se česká armáda potýká s nedostatkem vojáků, by Ministryně obrany Černochová Prausovo rozhodnutí zůstat v armádě alespoň jako civilní zaměstnanec přivítala. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu