• Načítám...
>

Expozice gastronomie není pouze o kuchařských dovednostech

  • 3. listopadu 2022,
  • 18:14,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Tisíce vůní a chutí nestačí na popsání oboru gastronomie. V širším pojetí je to nauka o vztahu kultury a potravy s dopadem na pohodu a zdraví organismu. V tom užším pojetí jde o kulinářské umění. Expozice Gastronomie Národního zemědělského muzea demonstruje všechny stránky tohoto oboru a tak je vhodná pro každého milovníka jídla.

Reklama

Gastronomie je výraz, který vznikl spojením řeckého slova "gastros", což je žaludek a slova "nomos", které se překládá jako znalost či pravda. A o co v té "žaludkopravdě" vlastně jde? Především o vztah mezi přípravou, servírováním a konzumací jídla. 

"Expozice Gastronomie Národního zemědělského muzea prezentuje dějiny gastronomie Čech, Moravy a Slezska. A to jak na těch hmotných předmětech, tak potom také vlastně na tom kulinárním dědictví, na těch tradicích, které provází naše životy a jak si to kulinární dědictví přinášíme od našich předků," řekla Jitka Sobotková - kurátorka podsbírky gastronomie.

Olomoucké tvarůžky, Znojemské okurky, Hořické trubičky, Studentská pečeť nebo plzeňský ležák. To jsou české potraviny, které ve světě nemají obdoby. Expozice gastronomie má co nabídnout malým i velkým návštěvníkům. 

"Dospělý návštěvník může v našem muzeu navštívit kurzy vaření, které seznamují s nejrůznějšími aspekty české i světové kuchyně," řekla Jitka Sobotková - kurátorka podsbírky gastronomie.

Děti si mohou vyzkoušet nákup regionálních potravin, následně svůj nákup načíst na pokladně a potom si vytisknout osobní účtenku.

"Dětský návštěvník se může seznámit s těmi základními potravinami, může se potkat s tím, jak se ty potraviny zpracovávají, jak se potom následně recyklují ty obaly a samozřejmě také se může seznámit s nejrůznějšími tradičními recepty a také s tím, jak se upravuje stůl, jak se upravuje ta tabule a jaká je správná etiketa u stolu," řekla Jitka Sobotková - kurátorka podsbírky gastronomie.

Malí kuchaři a kuchařky se naučí vnímat potraviny nejen zrakem, ale i dalšími smysly například u válení těsta, vykrajování vánočního cukroví nebo virtuálního smažení bramboráků. 

"Naše muzeum připravuje také nejrůznější akce k nejrůznějším událostem - například svatomartinskou husu, zabijačku a tak dále," řekla Jitka Sobotková - kurátorka podsbírky gastronomie.

Součástí expozice je i vzdělávací koutek, který se věnuje obalům a jejich recyklaci. Otevíráním skříněk a šuplíků se hosté seznámí s celou škálou variant balení především potravin a objeví způsoby jejich správného skladování, které zajistí prodloužení jejich trvanlivosti, aby se předešlo vzniku potravinového odpadu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu