• Načítám...
>

Připomeňte si legendu české a slovenské popové muziky

  • 23. listopadu 2022,
  • 14:00,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Je tomu lehce přes rok, co svět opustil Miroslav Žbirka. Meky, jak mu většina lidí přezdívala, byl jeden z nejpopulárnějších zpěváků Československa 80. let. Především díky jeho manželce Kateřině Žbirkové si každý z nás může v Národním muzeu připomenout jeho život, hudbu a nebo zanechat osobní vzkaz.

Reklama

Poslední láska Miroslava Žbirky, jeho manželka Kateřina se společně s Národním muzeem rozhodla připomenout tuto významnou osobnost slovenské i české scény.

"Meky Žbirka byl významný v tom, že byl skutečně nejen hudebník, nejen zpěvák, ale skladatel a hudební fanoušek," řekl Jan Vedral - kurátor výstavy.

Modus. Kytara. Doktor Sen. Beatles. Brýle. Modrý album. Ordinace. Jen pár hesel, která snad v každém z nás vyvolají obraz Mekyho. 

"Věci, které tady jsou, pochází většinou přímo od Katky Žbirkové z nějakého rodinného archivu. Ona vždy říká, že Meky byl hromadič, že ty věci shromažďoval, takže je to opravdu takové, jako kdyby Katka s Mekym otevřeli dveře svého domu a nechali tam lidi nahlédnout," řekl Jan Vedral - kurátor výstavy.

Výstava je rozdělena na 28 panelů, které se věnují jednotlivým kapitolám umělcova života. 

"Výstava zachycuje opravdu celý příběh Mekyho Žbirky - od začátku, dětství, jak se dostal k muzice, jak se seznámili jeho rodiče, od toho jak vyrůstal s hudbou, jak se proslavil, až po ten triumf a po to nádherné završení té kariéry natáčení ve studiích Abbey Road," řekl Jan Vedral - kurátor výstavy.

Každý na výstavě může zasednout za Mekyho piano. Právě na tomto klávesovém pianu složil hity jako Tvůj svět je můj a Co bolí to přebolí. Navíc na něm odehrál svou poslední koncertní šňůru.

Umělec zemřel 10. listopadu loňského roku a tak se autoři výstavy nevyhnuli ani tomuto smutnému tématu. Především příběhu posledního alba Posledné veci, které vyšlo až po jeho smrti.

"Když jsme tu výstavu začali koncipovat, tak jsme opravdu mysleli na fanoušky Mekyho Žbirky, na takové ty oddané, kteří se chtějí dozvědět víc. Ale během těch příprav nám z toho pořád krystalizovalo víc a víc, že ten příběh je obecnější, že to je nejen příběh Mekyho Žbirky, ale do jisté míry je to příběh československé populární hudby. To znamená, že tam je spousta věcí, které se člověk dozví i o době. V tom ohledu si myslím, že je zajímavá pro všechny," řekl Jan Vedral - kurátor výstavy.

Poslechnout si Žbirkovy písničky a přitom si u nich zatančit, shlédnout jeho videoklipy nebo nechat osobní vzkaz můžete v Praze až do konce roku. Poté se výstava přesune do Bratislavského hradu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu