• Načítám...
>

Trhy na Václavském náměstí opět pomáhají

  • 29. listopadu 2022,
  • 11:16,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Vánoční atmosféra dorazila i do Prahy 1. Na poslední listopadový pátek připadlo zahájení tradiční vánoční akce na Václavském náměstí.

Reklama

Ten, kdo večer prochází po Václavském náměstí, nemůže přeslechnout vánoční písně a koledy. V podvečerních hodinách tady totiž často i živá hudba dokresluje atmosféru vánočních trhů.

"Zde můžete najít vánoční ozdoby, můžete tady najít perníčky, ale co nás těší možná nejvíc, že je tu několik stánků, které provozují charitativní organizace, prodávají tam zboží, které samy vyrobily nebo připravily," řekl Jan Adámek - člen výboru Sdružení Nového Města pražského.

Koupí takového zboží pak lidé přispívají těm, kteří to nejvíce potřebují. V jednom z takových stánků své výrobky nabízí i chráněná dílna Inspirace pro tebe. Nakoupit si tady zájemci mohou drobné dárkové předměty jako svíčky, polštářkové hračky nebo svícny.

"Naše klientky jsou mladé ženy s kombinovaným postižením, takže je to většinou mentální a ještě něco dalšího - buď fyzické, smyslové nebo třeba i psychiatrická diagnóza a tak," řekla Zuzana Černá - vedoucí chráněné dílny Inspirace pro tebe.

Během 13 ročníků akce Václavské Vánoce se na na dobrou věc podle člena výboru Sdružení Nového Města pražského Jana Adámka podařilo vybrat něco přes 3 miliony korun. V rámci kulturního programu se pak na Václavském náměstí představí různé hudební skupiny. Chybět nebudou třeba trubači, které tvoří členové městské policie nebo studenti a žáci z Prahy 1.

"Moje oblíbená kapela Masakrózní hustec, ve které kdysi hráli deváťáci, já nevím, jestli to jsou dnes ještě noví deváťáci a nebo jestli to už jsou třeba čtvrťáci z gymplu a ze středních škol. A budou tady další orchestry a kapely z místních základních škol, ale také je tady třeba kapela The Brownies, která nás doprovází už mnoho let," řekl Jan Adámek - člen výboru Sdružení Nového Města pražského.

Během zahájení vánoční akce rozdávala návštěvníkům nová starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská tradiční vánoční perník.

"Zájem je veliký, rozdali jsme už pár desítek kousků. Je to velmi oblíbená akce, protože v centru města ji navštěvují nejen lidé, kteří tady bydlí, ale také náhodní kolemjdoucí, kteří si sem jdou nakoupit nebo jdou prostě jen okolo," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09) - starostka MČ Praha 1.

"Jaká je tady atmosféra, kdybyste to měla popsat?"

"Nesmírně srdečná," řekla Terezie Radoměřská (TOP 09) - starostka MČ Praha 1.

Václavské Vánoce potrvají až do 6. ledna. Stánky s občerstvením budou otevřeny denně od 10 hodin ráno až do půlnoci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu