• Načítám...
>

Praha i Středočeský kraj jsou na zimu připravené

  • 30. listopadu 2022,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Již pár výjezdů za sebou v letošní sezóně mají silničáři z Prahy a Středních Čech. Díky nepodceněné přípravě je tak nezaskočila ani první sněhová nadílka či ranní mrazíky. a to ani v lokalitách, jako je Rožmitálsko nebo Berounsko, které je známé svým kopcovitým terénem, ve kterém každoročně mají problémy desítky řidičů.

Reklama

Již pár výjezdů za sebou v letošní sezóně mají silničáři z Prahy a Středních Čech. Díky nepodceněné přípravě je tak nezaskočila ani první sněhová nadílka či ranní mrazíky. A to ani v lokalitách, jako je Rožmitálsko nebo Berounsko, které je známé svým kopcovitým terénem, ve kterém každoročně mají problémy desítky řidičů.

"Pro nás jako pro silničáře zimní sezóna oficiálně začíná 1. listopadu každý rok, to znamená, že máme připravenou techniku nebo respektive naši dodavatelé mají připravenou techniku a v případě, že bude potřeba vyjet do terénu, tak jsou připraveni, mají připravený posypový materiál - jak posypovou sůl, tak inertní materiál. Staráme se o 8, 5 tisíce kilometrů silnic, 5 800 kilometrů ošetřujeme posypovou solí, zbytek se ošetřuje inertním posypem, asi 300 kilometrů silnic neošetřujeme vůbec," řekla Petra Kučerová, tisková mluvčí KSÚS Středočeského kraje.

Seznam těchto míst najdete na www.dopravniinfo.cz. Plán zimní údržby má od 1. listopadu připravené také hlavní město.

"Praha je na zimu připravená, tak jako vždy, od 1. listopadu, kdy začíná zimní údržba komunikací a konkrétně Pražské služby musí připravit jednak svůj vozový park, mám tím na mysli veliké sypače, ale i desítky kusů menší úklidové techniky a v neposlední řadě tzv. ruční pracovníky, metaře, kteří jsou k dispozici, pokud by napadl sníh," řekl Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb.

"Plán zimní údržby jasně definuje kompetence jednotlivých pracovníků nebo našich dodavatelů, kdy máme komunikace rozděleny na pořadí. Od prvního pořadí, což jsou ty hlavní tahy, které máme ještě rozdělené na A a B, tam tyto komunikace uklízíme od vyhlášení výjezdu do dvou hodin a do čtyř hodin a potom máme komunikace druhého a třetího pořadí, tam ty časy jsou delší. Také máme nemotoristické komunikace a právě v tomto plánu je vše jasně definováno, také máme plné sklady soli, kdy tam máme dvacet čtyři tisíc tun soli a zhruba tři tisíce tun solanky, což je roztok, který zkrápí sůl jako takovou," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Na některých komunikacích v hlavním městě neprobíhá standardní zimní údržba, jedná se zejména o mosty.  

"My máme v Praze speciální automatický postřik, máme ho v 6 lokalitách, příkladně je to komunikace Wilsonova, právě zmiňovaný Bulhar, kde na této komunikaci často docházelo k náledí. Potom jsou to další mosty a estakády, příkladně Vysočanská estakáda a další, Jižní spojka u Lanového mostu. Na mostech je ta údržba speciální," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Jak v Praze, tak i ve Středočeském kraji platí plán zimní údržby až do konce března příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu