• Načítám...
>

V Galerii Smečky byla zahájena výstava Parabola

  • 26. ledna 2023,
  • 17:14,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Vladimír Houdek. Jeden z nejvýraznějších představitelů mladé a střední generace českých výtvarníků vystavuje v Galerii Smečky vůbec poprvé výběr ze své tvorby věnované koláži. Název Parabola odkazuje jak k dokonalosti geometrických tvarů, s jejichž podobami je Houdkova tvorba dlouhodobě spjata, tak k „parabole“ protínající vrchol mezi jeho první a poslední částí tvorby za uplynulých devět let. Výstava potrvá až do 1. dubna.

Reklama

Parabola. Tak se jmenuje výstava výtvarníka Vladimíra Houdka, kterou najdete v centru Prahy přímo v Galerii ve Smečkách.

"Ta parabola je takové symbolické vyústění toho, s čím já pracuji, což je opravdu to podobenství. Ta parabola, kdy se ty věci opakují, je tam nějaká repetitivnost a pořád se tam něco děje nového a ten narativ je trochu jiný, ale pořád stejný," řekl Vladimír Houdek - výtvarník.

Vladimír Houdek se věnuje klasické malbě, videu, koláži a experimentům s nimi. Častým motivem jeho obrazů je kruh. A soubor prací nazvaný Kabuki, který je k vidění v Galerii Smečky, vznikal na přelomu loňského a letošního roku, a to přímo pro tuto výstavu. Název odkazuje ke stylizované japonské jevištní tvorbě.

"Kabuki je japonské divadlo a mně se tam na tom líbila i ta parabola, to podobenství toho, kdy najednou japonští muži, herci museli ztvárnit ženskou roli. A tu ženskou roli měli na celý život. V dnešní době, kdy se mluví o nějaké tekutosti identity, mluvíme o takové homogenní identitě a to mě hodně zajímá," řekl Vladimír Housek - výtvarník.¨

"Galerie Smečky se specializuje na českou koláž, máme velkou sbírku nebo největší sbírku české koláže u nás od Toyen přes Jindřicha Štyrského, Jiřího Koláře, Bělu Kolářovou až k současným umělcům. Jedním z těch zajímavých současných umělců je Vladimír Houdek, kterému jsme uspořádali výstavu," řekl Ondřej Horák - kurátor.

"Pro mě to tady bude premiéra, nicméně to jeho dílo jsem již sledoval, takže i za sebe jsem rád, že v galerii, která je provozována městskou společností, můžeme vidět tyto talentované mladé umělce," řekl Jan Chabr (TOP 09) - radní hl. m. Prahy.

Galerie Smečky se výstavní činnosti věnuje od roku 2005. Společnost Pražská plynárenská, která provoz galerie umožňuje, vlastní největší kolekci české koláže čítající více než 550 děl. Aktuální výstavu zvanou Parabola mohou Pražané navštívit do 1. dubna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu